Ağrı Tedavisi

Aralık 1, 20210Fizik Tedavi

Ağrı Tedavisi

Aralık 1, 2021 0
1add10e1-d153-4ce5-9691-535d17880d0f.jpg

Ağrı tedavisi (Algolojik tedavi ) nedir?

Herhangi bir kas iskelet sistemi sorununa bağlı ortaya çıkmış ağrı, hareket kısıtlılığı gibi durumların ortadan hızlıca kaldırılabilmesi için uygulanan enjeksiyon yöntemlerinin geneline ağrı tedavisi (algolojik tedavi) denir. Bu tedaviler bir çok yöntemle olabilir. Eklem içine, kas içine, tendon çevresine, sinir çevresine enjeksiyonlar yapılabilir. Bu enjeksiyonların hangisinin uygun olduğu hastanın ayrıntılı değerlendirilmesi ve hastanın asıl ihtiyacının belirlenmesi ile olur. Bu enjeksiyonlar yapılırken bazı durumlarda, özellikle derin bölgelere girerken ultrasonografi kullanılması ya da başka bir görüntüleme yöntemi kullanılması gerekebilir. Bazen birkaç enjeksiyon yönteminin kombinasyonunun kullanılması gerekebilir. Bazen de aynı enjeksiyon yönteminin birkaç seans yapılması gerekebilir. Tüm bu durumlara doktor öncelikle değerlendirip karar verirken, hastayla ayrıntılı olarak konuşup seçenekleri anlatıp en son kararın hasta ile birlikte verilmesi gerekir.

Bu enjeksiyonlar omurilik içine (boyun ve belin çevresine), ağrıya neden olan sinirlerin çevresine, ağrıya neden olan eklemlerin (diz, omuz, kalça, dirsek, el bileği, ayak bileği, parmak eklemleri), sakroiliak eklem içine, beldeki eklemlerin çevresine ( faset eklemler) gibi vücutta ağrıya neden olan herhangi bir yere uygulanabilir.

Ağrı tedavisi (Algolojik tedavi ) yan etkileri var mıdır?

Tüm enjeksiyon uygulamalarında yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler yapılan ilacın içeriğine hastanın var olabilecek tansiyon, diabetes mellitus gibi ek sistemik hastalıklarına bağlı da ortaya çıkabilir. Görülme sıklıkları son derece düşüktür. Ultrason kullanılan enjeksiyonlarda yan etki çıkma ihtimali çok daha azdır. Uygulamanın doğru yere yapılması, uygulama için kullanılan dozun doğru ayarlanması, hastanın sistemik hastalıklarının gözden kaçmaması yan etki çıkarma olasılığını belirgin şekilde azaltır.

En sık yan etki enjeksiyonlar sonrası olabilecek ağrılardır. Bu ağrılar genellikle 1-2 gün içinde geriler. Bunun için önerilen ağrı kesiciler bu yan etkiden hastanın etkilenmesini engeller. Enjeksiyon sonrası hastanın başka sistemik hastalıkları olmasına da bağlı olarak tansiyonda yükselme ya da düşme ortaya çıkabilir. Eğer enjeksiyon uguladığımız hastanın önceden tespit edilmiş tansiyon problemi yoksa ya da ilaçlarla kontrol altındaysa bu yan etki de kontrol edilebilir düzeylerde karşımıza çıkabilir. Hastaya kortikosteroid enjeksiyonları yapıldığında kan şekeri düzeyinde değişiklikle karşımıza çıkabilir. Özellikle eklem içi enjeksiyon uygulamalarında sisteme ilacın geçişi az olacağı için bu yan etki çok fazla beklenmese de, nadir olarak karşımıza çıkabilir. Bu yan etki de kontrolsüz şeker hastalığı olan hasta grubunda daha çok karşımıza çıkabilir. Kortizon kullanmadığımız algolojik işlemlerde bu yan etkilerin ortaya çıkması çok olası değildir. Bir çok algolojik işlemde kortikosteroid kullanımının gerekmediği akılda tutulmalıdır.

Ağrı tedavisi (Algolojik tedavi ) hangi hastalıklarda yapılabilir?

Algolojik tedaviler her türlü kas iskelet sistemi sorununda yapılabilir. Burada önemli olan doğru enjeksiyonun doğru zamanda yapılmasıdır. Fizik tedavi plikliniğinde en çok enjeksiyon yaptığımız durumları sıralarsak:

  • Bel fıtığı ve buna bağlı bacak ağrısı, bacakta ayakta uyuşma gelişen durumlarda
  • Boyun fıtığı ve buna bağlı kol ağrısı, kolda uyuşma gelişen durumlarda
  • Priformis sendromu denilen siyatik sinirin kalça içinde sıkıştığı durumlar
  • Faset eklem dediğimiz beldeki eklemlerin hasarı, ödemi, gerilmesi gibi durumlar
  • Sinir sıkışmalarında (Karpal tünel sendromu- el bileğinde median sinir sıkışması, Kubital tünel sendromu- dirsekte ulnar sinir sıkışması)
  • Miyofasial ağrı sendromu dediğimiz uzun oturmaya ya da yanlış duruşa bağlı ortaya çıkan boyun, sırt bel ağrılarında
  • Fibromiyalji sendromunda ağrının fazla olduğu belirli bölgelere
  • Diz ağrısı, dizde menisküs, dizde bağ zedelenmesi, osteoartrit- kireçlenme, dizde ödem- sıvı toplanması gibi durumlarda
  • Kalça eklemi ağrısı, eklem içi kireçlenme- oateoartrit, trokanterik bursit gibi çevre yapıların patalojilerinde
  • Omuzda tendon zedelenmesi- subakromial impingement- omuz sıkışma sendromu, burs dediğimiz yapıların iltihabı- bursit, omuzda içinde ödem sıvı artışı, omuzda eklem kısıtlılığı olan durumlarda- donuk omuz
  • Dirsek ağrısı, tenisçi dirseği- lateral epikondilit, golfçü dirseği- medial epikondilit
  • Ayak bileği burkulması, ödemi, tendon hasarı

Ağrı tedavisi (Algolojik tedavi ) fiyatı nedir?

Bu tedavilerin ücretlendirmesi hastanın hastalığına, seçilen enjeksiyona kullanılan ilaca, ilacı yaparken herhangi bir görüntüleme yöntemi kullanıp kullanılmamasına göre değişir. Hasta ayrıntılı değerlendirilir. Hastaya hangi enjeksiyonyönteminin öncelikli yapılması gerektiğine karar verilir. Hastayla enjeksiyonu olasu yan etkileri ve sonrasında hastanın ne kadar iyi olabileceği ayrıntılı olarak konuşulur. Enjeksiyonlar bazen hastalara sadece 1 kez yapılsa bile yetebilir. Bazen aynı enjekisyonun aralıklı olarak birkaç kez yapılması ya da birkaç değişik enjeksiyonun peş peşe sırasyla yapılması gerekebilir. Tüm bunlar hastanın ödeyeceği fiyatı değiştirebilir.


Yorum Bırakın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Yıldızlı alanların girilmesi zorunludur (*)


sibel kibar logo 3-beyaz

Ben Doç Dr Sibel Kibar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru olarak 2005’ten beri çalışıyorum. 2010 yılından beri uzman doktor olarak hizmet veriyorum. Ankara Tıp Fakültesi’ne başladığım ilk günden beri hedefim hep çok iyi bir doktor olmak, bana gelen hastaları anlamak.

Son İçerikler

İletişim & Ulaşım

Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2715. Sokak No: 2/13 Çankaya/ANKARA


0312 240 40 55


info@sibelkibar.com

Doktorumuza Danışın
WhatsApp ile Hemen Sorunuzu İletin
Merhaba,
Doktorumuza Hemen Soru Sorabilirsiniz
Call Now Button(0312) 240 40 55