Dirsek Ağrısı Tedavisi

Eylül 10, 2022 0

Dirsek Ağrısı Neden Olur?

Dirsek Ağrısına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Dirsek ağrısı genellikle dirsek bölgesinde ve dirseğin alt bölgesinde ön kolda öncelikle hissedilir. Zamanla dirseğin üst kısmında omuza kadar da hissedilebilir. Birkaç şekilde ortaya çıkabilir. En sık şu durumlarda olabilir:

  • Tenisçi dirseği- lateral epikodilit (dirsek dış kısmı ve ön kol ağrısı)
  • Golfü dirseği- medial epikondilit (dirsek iç kısmı ağrısı)
  • Artrit- dirsek eklemi zorlanması ya da romatizmal durumlardaki tutulumlar
  • Ulnar sinir yaralanması- kubital tünel zorlanması (dirsek iç kısmında ulnar sinirin sıkışması ile birlikte dirsek, ön kol iç kısım ağrısı ve serçe parmak ve işaret parmağının ağrısı uyuşması)
  • Tendinit- tendon zorlanması (lateral ve medial epikondilit dışındaki başka kas ve tendonları zorlanması, üst kol ya da alt kolla ilgili olabilir)
  • Travmalar- düşme, çarpma gibi durumlarda dirsek eklem yapıları, tendon ve kasların zorlanması

Dirsek ağrınız olduğunda genellikle parmaklarınızda, elinizde kavrama sorunları da olabilir. Uyuşma elektriklenme gibi hisler olabilir. Bu durum yeni ortaya çıktığında çözümleri daha kolay ve daha kısa sürede bulunabilir. Kronikleşirse 6 haftayı geçerse, hatta 3 ayı geçerse süreç iyileşme daha zor olabilir. Dirsek ağrınız başladığı anda buna doğru şekilde müdahale edilmesi iyileşmeyi belirgin kolaylaştırır.

Dirsek Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yukarıda tek tek belirttiğimiz hastalıklar açısından hastayı ayrıntılı olarak değerlendirmek gerekir. Başlangıç aşamasında, yeni başlamış ağrılarda genellikle bir görüntüleme yöntemiyle bakılması ya da kan testi yapılması gerekmeyebilir. İlerlemiş olgularda tetkik yapılması gerekebilir.

Tanıyı belirledikten sonra tanıya göre, hangi kasların ya da eklem yapılarının etkilendiğine göre tedavi planı yapılır. Tedavide çeşitli yöntemler tercih edilebilir:

  • Aktivite kısıtlaması ve istirahat: Her türlü kas iskelet sistemi sorununda iyileşme sürecini hızlandırmak ve iyileşmeyi sağlamak için zorlanan yapıların hareketini kısıtlamak gerekebilir. Bunu hasta kendisi gösterdiğimiz şekilde hiçbir cihaz kullanmadan yapabileceği gibi, bazı cihazlarla ya da bandajla kolaylaştırılabilir. Bazı durumlarda soğuk ya da sıcak uygulamalar önerilebilir. Bunun kararını muayeneye ve tanıya göre doktor verir ve hastayı bu konuda eğitir.
  • İlaç tedavisi: Yeni başlamış durumlarda ilk 1-2 ay içindeyseniz ilaç tedavisi denenebilir. Ağrı kesici ilaçlar genellikle sadece ağrıyı kesmez aynı zamanda dirsekte oluşan ödemi de tedavi edebilir. Bu ilaçlarla düzgün yapılan 2 haftalık belki 1 ay süreli tedaviler birlikte önerilen aktivite kısıtlaması ile başarılı sonuç verebilir.
  • Cihaz- siplint uygulaması: İlaçla birlikte ya da bazı durumlarda yalnız başına uygulanabilecek dirseği sabitleyen cihazlar, bandajlar, bantlar kullanılması etkili olur. Bu cihazların hastalığın tanısına ve durumuna göre seçilmesi ve doktorun önerdiği sürelerde kullanılması gerekir. Kullanıldıkları zaman dirseğin ağrıya neden olacak yönde yanlış hareketler yapmasına engel olur. Böylece iyileşme süreleri belirgin kısalır. Dirsek bölgesinin istirahat etmesi sağlanmış olur.
  • Fizik tedavi uygulamaları: Dirsek ağrılarında birkaç farklı fizik tedavi yöntemi uygulanabilir. Fizik tedavi gerekliliğihastalığın tanısına, durumun ciddiyetine göre ve ağrının başlama zamanına göre verilir. Hasta ilaç ve splint tedavilerinden yeterince fayda görmediyse fizik tedavi yapılması tercih edilebilir. Fizik tedavinin en az 15 seans sürmesi gerekir. Bazı fizik tedavi uygulamaları ESWT gibi uygulamalar haftanın 2 günü 5-6 seans olarak da yapılabilir.
  • Enjeksiyonlar: Enjeksiyon uygulamaları birkaç farklı şekilde olabilir. Hızlı iyileşme için fizik tedavi ajanları ve egzersiz uygulamaları ile birlikte enjeksiyon yöntemleri tedavide olumlu sonuçlar sağlar.
  • Kortikosteroid enjeksiyonu: Hastalığın tanısına göre dirseğin farklı bölgelerine farklı dozlarda kortikosteroid enjeksiyonları yapılabilir. Eklem içine, tendon yapışma yerlerine uygulanabilir. Yapılırken ultrasonografi kullanıldığında daha başarılı sonuçlar ortaya çıkar. Dirsek eklemi içinde ödem yani sıvı toplanması varsa bu sıvı boşaltılarak kortikosteroid uygulamaları yapılması son derece başarılı, hızlı iyileşmeyi sağlar.
  • PRP- konsantre growth faktör (büyüme faktörü) uygulaması: Dirsek bölgesindeki ağrının tanısına göre uygun hastalara PRP uygulaması yapılabilir. Bu uygulamanın her durum için uygun olmayacağı akılda tutulmalıdır. Hastanın kendi kanı alınıp bir işlemden geçirildikten sonra kanın üzerinden ayrılan büyüme faktörü dediğimiz iyileştirici hücreler alınarak, ağrılı bölgeye enjeksiyon uygulanabilir. Bu enjeksiyonun 3 hafta arayla iki ya da üç kez uygulanması gerekebilir.
  • Ozon uygulaması: Dirsek ağrısının bölgesine ve tanısına göre uygulanan ozon tedavileri başarılı sonuçlar verir. Ozon ugulandığı bölgede oksijenlenmeyi arttırarak hızlı iyileşmeyi sağlar Bu uygulama dirsek eklemi içine ya da çevresine yapılabilir. Haftada 2 gün ya da 1 gün 5-6 seans uygulamalar etkilidir.
  • Nöral terapi- Proloterapi: Ağrılı bölgeye yapılan ağrı kesici ajanlarla karışık serum fizyolojik uygulamaları nöral terapi olarak o bölgeye 3-6 kez uygulanabilir. Aynı şekilde dekstroz dediğimiz şeker içerikli serumlarla aynı uygulamalar yapılabilir (proloterapi). Bu uygulamanın içinde de herhangi bir ilaç bulunmamaktadır ve son derece güvenlidir. Dirsek eklemindeki ağrının şekline ve yerine göre kaç seans yapılacağı ne dozlarda nereye yapılacağı doktor tarafından belirlenir.|

Yorum Bırakın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Yıldızlı alanların girilmesi zorunludur (*)


Sibel Kibar Beyaz

Ben Doç Dr Sibel Kibar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru olarak 2005’ten beri çalışıyorum. 2010 yılından beri uzman doktor olarak hizmet veriyorum. Ankara Tıp Fakültesi’ne başladığım ilk günden beri hedefim hep çok iyi bir doktor olmak, bana gelen hastaları anlamak.

Son İçerikler

İletişim & Ulaşım

Mimar Sinan, Cenk Apartmanı, 1394. Sk. No: 16 Kat:6 No: 12 Konak/İzmir


(0232) 332 16 65


info@sibelkibar.com

SEO & Dijital Pazarlama seogen.com.tr - Son Güncelleme 2023

Doktorumuza Danışın
WhatsApp ile Hemen Sorunuzu İletin
Merhaba,
Doktorumuza Hemen Soru Sorabilirsiniz
Call Now Button(0232) 332 16 65