Kuru iğne tedavisi içine ilaç ya da başka bir tıbbi solüsyon, serum konulmadan kas iskelet sistemi patalojilerinde hekim tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kuru iğne hastanın ağrısı olan bölgelere, çevresinde ilişkili olduğu hekim tarafından tespit edilmiş başka vücut bölgelerine aynı anda uygulanabilir. Bununla birlikte akupunktur noktalarına ya da yine akupunktur noktalarının ilişkisi olan başka noktalara yapılabilir.
Bu uygulam sırasında hiçbir ilaç kullanılmadığı için hastanın şeker, tansiyon gibi diğer hastalıklarının olması ya da herhangi bir ek sistemik lokal hastalığının olması kuru iğne tedavisi yapılmasına engel değildir. Her yaş grubu hastada uygulanabilir. Herhangi bir ilaç kullanımına bağlı yan etkisi yoktur. Ancak uygulanan bölgeye göre iğnenin uzunluğu ve nereden batırılması gerektiğine doğru karar verilmesi gerekir. İğneyi akciğere yakın bölgelerde uyguladığımızda (sırt ağrısı gibi) pnömotoraks denen akciğerin batırılan bölgesinin sönmesi gibi bir yan etkisi olabilir. Bu nedenle anatomi ve kas iskelet sistemini bilen bir hekim tarafından uygulanması gerekmektedir. Tedavi yapıldıktan sonra batırılan bölgelere göre kısa süreli bir ağrı şikayeti olabilir. Bu durumlar hekimin ek önerileriyle kolaylıkla çözülebilir.
Örneğin boyun ağrısı, sırt ağrısı olan bir hastayı değerlendirdiğimizde hastanın ağrısına bağlı kasılmış kasları tespit edilir. Bu kasların içine belirli aralıklarla birkaç noktadan kuru iğne batırmak tamamen mekanik bir şekilde bile, kolaylıkla dakikalar içinde ağrısının azalmasını sağlayabilir. Ağrının kronik süreçte olması ve akut süreçte olması arasında tedavi etkinliğinde farklar olabilir. Bu tedavi hastanın ağrıları uzun süredir varsa hızlı sonuç alınması için başka tedaviler ile kombine edilebilir. Özellikle sıcak uygulamalar, manuel terapi, masaj gibi yöntemlerle kombinasyonu etkinliğini arttırır ve iyi sonuçların kısa sürede alınmasını sağlayabilir.
Kuru İğne Nedir?
Kuru iğne, ya da kuru iğne tedavisi kas iskelet sistemi hastalıklarında uygulanabilen bir çeşit tedavi yöntemidir. Kuru iğne olarak genellikle diş hekimlerinin yaygın olarak kullandığı ince iğne uçları kullanılır. Yapılan iğne uygulamasında herhangi bir ilaç ya da serum kullanılmaz. İlaç kullanılmadığı için şeker, tansiyon, kalp hastalığı gibi ek sistemik hastalığı olan, her yaşta hastaya uygulanabilir.
Uygulamayı yaparken yapılan bölgeye göre iğnenin boyutu ve ne şekilde yapılması gerektiği hekim tarafından karar verilir. Ağrı olan bölgeye direk uygulanabilirken akupunktur noktalarına da ugulanabilir. Kas kasılmasının çözülmesi istenen durumlarda direk olarak kasılı bölgeye iğneyi batırmak, hızlı bir şekilde kas kasılmasını çözerek kasılmaya bağlı ağrının tedavisinde çok hızlı etki sağlayabilir.
Seans sayısı hastanın durumuna ağrısının süresine ve şekline göre karar verilir. Akut durumlarda bir kez bile yeterli olabilirken kronik, uzun süreli ağrılarda aralıklı birkaç seans ugulanması gerekebilir. Bu tedavi sonrası hastanın kazanılan iyilik halinin devam edebilmesi için ağrıya neden olan asıl durumların ortadan kaldırılması ya da azaltılmasının sağlanması gereklidir. Mesela masa başında oturan ve boyun ve sırt ağrıları olan birine bu tedavi yapıldığında, aynı şrtlarda hasta çalışmaya devam ettiğinde ağrısı ve kasılması tekrarlayacaktır. Bu nedenle hastanın düzenli germe gevşeme gibi egzersizler yapması ya da belli aralıklı bu kuru iğne tedavisini uygulaması gerekebilir. Hastanın ağrısının bölgesine göre hastaya uygun egzersiz planlarını yaparak ve hastayı bu konuda eğiterek kuru iğne tedavisi uygulamaktayız.