Menisküs Yırtığı Tedavisi

Aralık 1, 20210Fizik Tedavi

Menisküs Yırtığı Tedavisi

Aralık 1, 2021 0
22757c03-5b6f-4325-9723-09e82bfe6eb8-1200x804.jpg

Menisküs yırtığı nedir?

Diz eklemi içinde menisküs dediğimiz yük taşıyan c şeklinde iki tane yapı bulunur. Bu yapılar kıkırdağa benzeyen şekil değiştirebilen yapılardır. Menisküslerin görevi diz eklemini oluşturan 4 tane kemiğin arasında destek olarak bulunur. Eklemin rahat bükülmesini ve ekleme binen yüklerin dağılarak kemiklere kıkırdağa zarar vermemesini sağlar. Bu yapılar dizin kaldırmayacağı kadar yüklenmeye neden olan travmalarla yırtılabilir.

 

MÜkemmel
70 değerlendirmeye göre.
Emine avcı kurugül
Emine avcı kurugül
Harika iletişimi,samimi ve çözüm odaklı yaklaşımı ve mükemmel hekimliğiyle Dr.Sibel hanım Ankara için bir kayıp ama ben İzmir’de ailemi ona emanet edebildiğim için mutluyum.Yolu açık olsun.
Ece Tansel
Ece Tansel
Yıllar boyunca onlarca doktora gittim, hepsine aynı şikayetle başvurdum ama her seferinde düzgün bir tanı koyamadan beni eve gönderdiler. Sibel hanım ilk görüşmemizde şüphelendiği bir hastalıktan bahsetti ve bunu araştırmamız gerektiğini söyledi ve sonucunda hastalığın tanısı kondu ve doğru tedavime 5-6 yıl sonra kavuşmuş oldum şu an onun sayesinde hayat kalitem arttı.İnanılmaz araştırmacı, işini gerçekten severek yapan, nerede olursam olayım bir mesajla her sorunuma çözüm bulmaya çalışan mükemmel bir doktor.
Cevdet ZÜNGÜN
Cevdet ZÜNGÜN
Yaklaşık 5 sene önce “omuz manşetindeki Rotator Kaf Sendromu, çoğunlukla çekme, kaldırma hareketleri veya omuz üzerine ciddi düşüşlerin bir sonucu olarak oluşur” şeklinde koyduğu teşhis ve devam eden rehabilitasyon dönemi süresinde göstermiş olduğu ilgi ile sağ elimle saçımı bile tarayamazken, kolum yeniden hayat buldu. Yeni muayenehanesinde de başarılarının artarak devamını dilerim.
Havva Yüksel
Havva Yüksel
Şiddetli sırt ağrım için Sibel Hanıma bir arkadaşımın tavsiyesi ile gittim. Doktor hanım beni uzun uzun dinleri sorular sordu. Sonrasında muayene etti ve ağrının sırtıma boynumdan geldiğini anlattı, kolumdaki güçsüzlüğü tespit etti ve gösterdi. Boyun MRı çektirdi iğneler yaptı. Ağrılarım hala devam ediyor ama çok azaldı. Fizik tedaviye gidiyorum. Son derece temiz ve ferah bir yer.Teşekkür ederim.
sinan KIĞILCIM
sinan KIĞILCIM
Sibel Kibar Hoca’ya 87 yaşındaki babamın geçirdiği kalça protezi operasyonu sonrası fizik tedavi için başvurduk. Nazik yaklaşımı, özenli muayenesi, tedavi sürecindeki yakın ilgisi, yerinde ve doğru yönlendirmeleriyle babam sağlığına kavuştu. Kendisine ailece minnettarız, sonsuz teşekkür ediyor, fizik tedavi ve rehabilitasyon gereksinimi olan herkese güvenle tavsiye ediyoruz.
Damla Senturk
Damla Senturk
Çok sert ayak bileği burkulması sonucu bir arkadaşımın tavsiyesi ile gittim ve iyi ki de gitmişim. Sibel Hanım gerçekten soyadı gibi çok kibar bir hanımefendi. Bilgisiyle bakış açısıyla motivasyon arttırıcı davranışlarıyla kendinizi ilk dakikadan itibaren iyi hissetmenizi sağlıyor. Fizyoterapist Cem Bey gerçekten işini çok iyi yapan pozitif bir insan. Asla motivasyonunuzun düşmesine izin vermiyor. İlk gittiğimde seans ile son seansım arasında o kadar büyük fark var ki iyi ki tercih etmişim. Umarım zaman geçtikçe bileğimi daha iyi hissedeceğim. Herşey için çok teşekkür
m.reza goçi
m.reza goçi
Sibel hocama arkadaşımın tavsiyesi üzerine gittim. Kendisi son derece ilgili ve farklı bakış açıları geliştirebilen bir doktor. Kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. Omuzumda tendok kompasi vardı, 3 seans enjeksiyon ile tamamen iyileşti. Enjeksiyonları ultrasonla özenle yapıyor, kendinizi çok güvende hissediyorsunuz. diz ağrısı çeken ablamı da götürdüm. Hocam dizine uyguladığı enjeksiyonla diz ağrıları rahat etti. Ağrısı olan herkese tavsiye ederim. Sibel hocama ve güler yüzlü ekibine çok teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.
Nesrin Özelçi
Nesrin Özelçi
Sibel hanım çok ilgili ve güleryüzlü bir Dr..Elim ve dizlerimdeki ağrılar için kendisine başvurmuştum.Çok faydasını gördüm.Sibel hanıma teşekkür ediyorum .
emel ünsal
emel ünsal
Sibel Hanıma annemin sağ omuz ağrısı için başvurduk. Kendisini internetten araştırarak bulduk. Yorumlarda yazdığı gibi çok kibar ve çok ilgili bir bayan. Son derece bilgili bir doktor. MR larımıza yeniden baktı ayrıntılı bir muayene yaptı. Daha önce annemin omuzuna enjeksiyon yapılmıştı ama sonrasında çok ağrısı olmuştu ve iyi olmamıştı. Sibel Hanım hareketimizin kısıtlanmış olduğunu ve tedavinin hızlı bitmesi için enjeksiyonun tekrarlanması gerektiğini söyledi. Bu sefer enjeksiyonu kendisi ultrasonla bakarak yaptı. Yaptığı günden 1 gün sonra omuz hareketi belirgin açıldı ağrısı azaldı. Sonrasında da fizik tedaviye başladık. Çok teşekkür ederiz hızlı çözümleriniz ve güzel yüzünüz için.

 

Normal yaşamımız içinde günlük aktivitelerimiz sırasında yıllar içinde minik minik yırtıklar zaten gelişebilir ve bunları hissedemeyebiliriz. Yaşımız ilerledikçe bu yırtıklar büyüyebilir. Ya da daha genç yaşta ani düşmeler ve daha büyük travmalarla aniden büyük yırtıklar gelişip eklem içinde ödem, kan birikmesi ( hematom) oluşmasına neden olabilir. Birlikte eklem içinde çapraz bağların ya da yan bağların zedelenmesi de görülebilir.

Menisküs yırtığı tanısı nasıl konulur?

Men,sküs yırtığı varlığı direk grafilerle görülemez. Çektiğimiz filmlerde sadece kemik yapıdaki bozuklukları görürüz. Menisküs kıkırdak benzeri bir doku olduğu için grafi ile görülemez. Menisküs yırtığı manyetik rezonans görüntüleme ile tespit edilebilir. Ultrasonografi ile iç menisküsün küçük bir kısmı görülebilir ama yeterli olmaz. MR çektiğimiz hastanın menisküsünde yırtık var mı,bu yırtık iç menisküste mi dış menisküste mi, büyüklüğü ne kadar, arakaya öne uzanımı var mı bunlartın hepsini görebiliriz. Bununla birlikte diz içinde olmaması gereken bir ödem var mı, bağ yırtığı- zedelenmesi var mı hepsini değerlendirirp ona göre tedavi planı yapabiliri.

Menisküs yırtığı tedavisi nasıl yapılır?

Menisküs yırtığı ileri yaşlarda osteoartrit- kireçlenme olan hastalarda MR çekildiğinde gözlenebilir. Menisküs yırtığı aynı zamanda kireçlenme olan dizde görülen kemik çıkıntıların oluşması (osteofit), kıkırdak hasarı gibi bozukluklarla birlikte ortaya çıkar. Bağ yırtıkları ve zedelenmeleri olabilir. Tüm bu durumlar MR ile tespit edilir. Eklem içinde ödem varsa mr ile onun düzeyi de gözlenebilir. Ultrason ile eklemde sıvı varsa ve çevre bağlarda zedelenme varsa görebiliriz ama menisküs yırtığını göremeyiz. Tedavide:

Fizik tedavi ve rehabilitasyon:

Hastanın ağrısının durumuna, ödemin olup olmamasına göre elektrik akımları, sıcak-soğuk paket uygulamaları ve lazer gibi fizik tedavi uygulamaları yapılabilir. Bu uygulamalar dizin içinde ya da çevresinde olan patalojinin tam yerinin bulunarak o bölgeye yapılmalıdır. Herkese aynı şekilde uygulama yapılırsa tedavi cevabı iyi olmayabilir. Bu nedenle hastanın fizik muayenesi ve MR sonuçları, ya da ultrason ve grafi ile görülen zedelenme bölgelerinin belirlenmesi önemlidir.

PRP (konsantre growth faktör) uygulamaları

PRP hastanın kendi kanının 20 cc kadar alınarak, santrifüj cihazında 10 dakikalım bir işlemden geçirilerek konsantre olarak büyüme (growth) faktörü elde edilen bir uygulamadır. Elde edilen büyüme faktörleri iyileşmeyi sağlar. Direk olarak gerekirse ultrasın eşliğinde diz içine uygulanır. Çok ağrılı bir işlem değildir. En az 2-3 hafta arayla 2 kez yapılmalıdır. Hastanın durumuna göre 3 kez de yapılabilir. Yılda 1 kez yapılabilir. Menisküs yapılarının yenilenmesi için uyarı sağlar.

Kortikosteroid enjeksiyonları

Hastanın menisküs zedelenmesi akut olarak gelişmişse, ya da akut- kronik süreçte eklem ,içinde aşırı bir sıvı birikmesi olduysa, yürümeye engel bir hale geldiyse kortizon uygulaması yapılması uygun olabilir. Eklem içindeki ödem çok fazlaysa kapsülde gerginlik yapabilir, ayak üstüne basıldığında boşluğa kayma hissiyle birlikte hasta yürüyemeyebilir. Bu durumda bu ödemin ultrason eşliğinde boşaltılarak diz içindeki basınç azaltılır ve eklem içine kortikosteroid enjeksiyonu 1 kez yapılarak bu sıvının yeniden toplanmasına engel olunabilir. Kotikosteroid uygulamaları doğru hasta seçildiğinde ve gerektiği zamanda yapıldığında toplumda bilinen yan etkiler oluşmaz. Hastanın doğru seçilmesi ve doğru takip edilmesi gerekir.

Hiyaluronik asit (horoz ibiği- eklem sıvısı) uygulamaları

Menisküs yırtığı olan hastalarda eklem içindeki sıvı da belli oranlarda azalmış olabilir. Hiyaluronik asit eklem sıvısının yapay olarak oluşturulmuş şeklidir. Bu sıvı eklem içine verilerek eklem içindeki oluşmuş sürtünmenin azalması sağlanabilir. Eklem içindeki yapıların daha rahat hareket etmesi sağlanabilir. Bu uygulama seçilen ilaca göre ayda 2 haftada 1 olacak şekilde 3 kez yapılabilir ya da sadece 1 kez yapılabilir. Yılda 1 kez yapılabilir.

Ozon uygulaması

Menisküs yırtığı gelişmiş eklemde iyileşmenin uyarılması için ozon uygulaması yapılabilir. Ozon O3 olan bir gazdır. Ozon makinesinde işlemden geçirilerek uygulanacak hale getirilir. Diz eklemi içine direk olarak, gerektiğinde ultrason eşliğinde enjeksiyonla verilerek tedavi yapılır. Bu işlemin 5-6 seans olarak uygulanması gerekir ve haftanın 2 günü ya da haftanın 1 günü olarak planlanabilir. Birlikte sistemik ozon uygulaması da yapılabilir.

Egzersiz uygulamaları

Menisküs yırtığı ne şekilde tedavi edilirse edilsin mutlaka hastanın doğru şekilde egzersiz yapması gerekir. Egzersiz yapılarak çevredeki kas dokular güçlendirilirse eklem içine binen yük azaltılır. Menisküs diz içinde kıkırdağa benzeyen c şeklinde 2 tane yapıdır. Bu yapılar dize binen yüklerin yayılmasını ve azalmasını sağlarlar. Egzersiz yapıldığında diz çevresindeki kas dokuları güçlenirse menisküslere binen yük azalır. Böylece iyileşme daha kolay olmuş olur. Eğer menisküse bağlı ağrısı geçmiş ve diğer tedaviler ile iyileşme sağlanmışsa, bu durumda da egzersiz yapılarak iyileşmenin devamlı hale getirilmesi gerekmektedir.


Yorum Bırakın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Yıldızlı alanların girilmesi zorunludur (*)


Sibel Kibar Beyaz

Ben Doç Dr Sibel Kibar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru olarak 2005’ten beri çalışıyorum. 2010 yılından beri uzman doktor olarak hizmet veriyorum. Ankara Tıp Fakültesi’ne başladığım ilk günden beri hedefim hep çok iyi bir doktor olmak, bana gelen hastaları anlamak.

Son İçerikler

İletişim & Ulaşım

Mimar Sinan, Cenk Apartmanı, 1394. Sk. No: 16 Kat:6 No: 12 Konak/İzmir


(0232) 332 16 65


info@sibelkibar.com

SEO & Dijital Pazarlama seogen.com.tr - Son Güncelleme 2023

Doktorumuza Danışın
WhatsApp ile Hemen Sorunuzu İletin
Merhaba,
Doktorumuza Hemen Soru Sorabilirsiniz
Call Now Button(0232) 332 16 65