Nöral Terapi Nedir?
Nöral terapi ağrı tedavisinde kullanılan bir çeşit enjeksiyon yöntemdir. Hastaların farklı şekillerde, değişik açılardan değerlendirilmesi sonrası farklı şekillerde yapılabilir. Amaç hem lokal ağrıyı giderirken, hem de hastanın sistemik dengesinin de sağlanmasıdır. Lokal anestezik dediğimiz hastalara ağrı verebilecek uygulamalardan önce kullandığımız bölgesel anestezik ilaçlar ve serum fizyolojik karıştırılarak yapılır.
Bölgesel anestezi ilaçları vücutta yapılan bölgede ağrının hissedilmesini önlemekten başka, aynı zamanda vücuttaki yangıyı (inflamasyon) yani bazı durumlarda olması gereken bazı durumlarda istemediğimiz aktifleşme durumlarının da düzeltilmesinde etkilidir (antiinflamatuar etki). Bu etkisi ilacın ağrıyı kesme etkisinden daha uzun sürelidir. Bunun da nöral terapi uygulamasının uzun süre etkili olmasını açıklayan bir durum olduğu düşünülmektedir.
Her hasta birbirinden farklı özellikler gösterir. Nöral terapinin içinde değişik bölgelere, hastaya uygun sayıda enjeksiyon yapılması gerekebilir. Hangi hastanın hangi bölgesine enjeksiyon yapılacağı ve kaç seans yapılması gerektiği hastanın durumuna göre tıp doktoru olan nöral terapist tarafından karar verilir.
Ağrının olduğu bölgeye sadece lokal uygulamalar yapılabilirken, aynı zamanda vücutta hastanın şikayeti olan, ağrıya neden olduğu düşünülen başka bölgelerine enjeksiyon yapılması gerekebilir. Karından, burun içinden uygulamalar yapılması gerekebilir. Vücutta başka organlarda bulunan hastalıklar, hiç bağlantısı olduğunu düşünmediğiniz bir yerde ortaya çıkan ağrıyı tetikleyebilir. Bunlar tespit edilirse doktorun tüm bu durumlara yönelik bir tedavi planı yapması gerekir.
Nöral Terapi Nasıl Yapılır?
Nöral terapi lokal anestezik dediğimiz bölgesel ağrı kesici ilaçların kullanıldığı bir enjeksiyon yöntemidir. Bölgesel uygulamalar yapılırken, birlikte bozucu alan tedavileri de yapılır. Bölgesel anestezik ilaçlarla yapılan enjeksiyonlar nöral terapi olarak adlandırılabiliyor ancak nöral terapi için asıl belirleyici olan bozucu alanların araştırılıp tespit edilmesi ve tedaviye o bölgelerin de enjeksiyonlarının gerekli görülürse eklenmesidir.
Bozucu alan nöral terapideki önemli kavramlardan biridir. Vücudunuzda çocukluğunuzdan kalma yara izleri, daha önce geçirdiğiniz amelyatların yara izleri, ameliyat bölgesindeki doku bozuklukları, bademcik ve diş sorunları gibi bozucu alanlar olabilir. Nöral terapist olan tıp doktoru tarafından hastanın ayrıntılı muayene edilmesiyle olası bozucu alanlar tespit edilir. Hastanın durumuna göre uygun enjeksiyon sekli uygulanabilir.
Bozucu alan tedavisine ek olarak bölgesel tedavi yapılırken cilt içine (noktasal uyarım), kaslara daha derin enjeksiyonlar, tendon dediğimiz kasların kemiklere yapışma alanlarının enjeksiyonları, bağlar ve kemiklere yapılan enjeksiyonlar olabilir. Daha derin dokulara yapılan enjeksiyonlar da, daha yüzeyel uygulamalar da ağrı verici olabilir. Ağrı genellikle sadece uygulama sırasında ortaya çıkar. Uygulama sonrası enjeksiyon bölgesinde ağrı olması beklenmez. Çok nadiren sonrasında gelişen ağrı da kısa süreli olabilir.
Bu uygulamalar ağrı üzerinde çok kısa süre içinde etkili olabilir. Kısa sürede etkili olması uzun sürede etkili olabilmesi için bir kanıt değildir. Bölgesel anestezik ilaçlar sinir kökleri çevresine ve daha yüzeyde bulunan sinirlerin (periferik sinirlerin) çevresine yapılabilir. Sempatik sistem dediğimiz vücutta bulunan başka bir sinir ağının Sempatik ganglion dediğimiz yapılarının çevresine de gerektiğinde yapılabilir.
Nöral Terapi Yararları
Nöral terapi bir çok ağrıya neden olan hastalık için uygulanabilir. Bazı durumlar için tamamen tedavi edici bazı hastalıklar için iyileşmeye yardımcı tedavi olarak uygulanabilir.
Hastalara yapılan nöral terapi ile kullandıkları ağrı kesici ilaçların miktarı azalabilir. Ağızdan alınan ağrı kesici ilaç miktarı azaldığında hastaların yaşayabileceği olası mide, karaciğer, böbrek yan etkileri azaltılmış olur.
Bazı hastaların ağrı kesici ilaç kullanmaları başka sistemik hastalıkları (böbrek yetmezliği, tek böbrekli olmak, karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluk, karaciğerde yağlanma, kalp hastalıkları, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı gibi) nedeniyle yasak olabilir. Bu durumda nöral terapinin kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Rahatlıkla tercih edilebilir.
Cerrahi olması önerilmiş olan kas iskelet sistemi sorunlarında, cerrahi gerekliliğini ortadan kaldırabilir veya cerrahi yapılması sürecinin ileri zamana ertelenmesi gerekiyorsa, bunu sağlayabilir.
Belirli aralıklarla yapılan nöral terapi uygulamasının, sistemik nöral terapi uygulamalarının yaşlanmayı engelleyici etkilerinin olduğu düşünülmektedir. Nöral terapi ile vücutta yangı (inflamasyon) denen ve genellikle dokunun bozulmasına yol açan durumun önlenmesi sağlanabilir. İnflamasyonun her zaman zararlı olmadığı ve belli süreçlerde vücut için gerekli olabileceği de unutulmamalıdır.
Nöral terapinin kliniğimizde uygulandığı hastalıkları başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Boyun ağrısı, sırt ve bel ağrısı
- Miyofasial ağrılar (kas ağrıları)
- Fibromiyalji
- Boyun fıtığı
- Bel fıtığı
- Hareket kısıtlılıklarında fizik tedaviye yardımcı
- Nöropatik ağrılar
- Omuz ağrıları- tüm tendon yaralanmaları
- Tenisçi dirseği (lateral epikondilit), golfçü dirseği
- Topuk dikeni
- Diz ve kalça ağrıları
- Romatizmal hastalıklar