Tenisçi Dirseği Tedavisi

Eylül 10, 20220Fizik Tedavi

Tenisçi Dirseği Tedavisi

Eylül 10, 2022 0
Ekran-Resmi-2022-09-10-12.09.39.png

Tenisçi dirseği nedir?

Hangi kasların zedelenmesi ile oluşur?

Tenisçi dirseği dirseğin dış kısmında olan bir ağrıdır. Dirseğin dış kısmı neresidir? Elinizi açık bir çekilde kolunuzu öne uzatınca buna supin pozisyonu denir. O pozisyonda dirseğin vücuda göre dışta kalan bölgesi dış kısmıdır (o dirsek kemiği kısmına lateral epikondil denilir). O bölgede yani lateral epikondilde özellikle bastırınca bir ağrı olması tenisçi dirseği olduğunuz anlamına gelebilir.

 

MÜkemmel
70 değerlendirmeye göre.
Emine avcı kurugül
Emine avcı kurugül
Harika iletişimi,samimi ve çözüm odaklı yaklaşımı ve mükemmel hekimliğiyle Dr.Sibel hanım Ankara için bir kayıp ama ben İzmir’de ailemi ona emanet edebildiğim için mutluyum.Yolu açık olsun.
Ece Tansel
Ece Tansel
Yıllar boyunca onlarca doktora gittim, hepsine aynı şikayetle başvurdum ama her seferinde düzgün bir tanı koyamadan beni eve gönderdiler. Sibel hanım ilk görüşmemizde şüphelendiği bir hastalıktan bahsetti ve bunu araştırmamız gerektiğini söyledi ve sonucunda hastalığın tanısı kondu ve doğru tedavime 5-6 yıl sonra kavuşmuş oldum şu an onun sayesinde hayat kalitem arttı.İnanılmaz araştırmacı, işini gerçekten severek yapan, nerede olursam olayım bir mesajla her sorunuma çözüm bulmaya çalışan mükemmel bir doktor.
Cevdet ZÜNGÜN
Cevdet ZÜNGÜN
Yaklaşık 5 sene önce “omuz manşetindeki Rotator Kaf Sendromu, çoğunlukla çekme, kaldırma hareketleri veya omuz üzerine ciddi düşüşlerin bir sonucu olarak oluşur” şeklinde koyduğu teşhis ve devam eden rehabilitasyon dönemi süresinde göstermiş olduğu ilgi ile sağ elimle saçımı bile tarayamazken, kolum yeniden hayat buldu. Yeni muayenehanesinde de başarılarının artarak devamını dilerim.
Havva Yüksel
Havva Yüksel
Şiddetli sırt ağrım için Sibel Hanıma bir arkadaşımın tavsiyesi ile gittim. Doktor hanım beni uzun uzun dinleri sorular sordu. Sonrasında muayene etti ve ağrının sırtıma boynumdan geldiğini anlattı, kolumdaki güçsüzlüğü tespit etti ve gösterdi. Boyun MRı çektirdi iğneler yaptı. Ağrılarım hala devam ediyor ama çok azaldı. Fizik tedaviye gidiyorum. Son derece temiz ve ferah bir yer.Teşekkür ederim.
sinan KIĞILCIM
sinan KIĞILCIM
Sibel Kibar Hoca’ya 87 yaşındaki babamın geçirdiği kalça protezi operasyonu sonrası fizik tedavi için başvurduk. Nazik yaklaşımı, özenli muayenesi, tedavi sürecindeki yakın ilgisi, yerinde ve doğru yönlendirmeleriyle babam sağlığına kavuştu. Kendisine ailece minnettarız, sonsuz teşekkür ediyor, fizik tedavi ve rehabilitasyon gereksinimi olan herkese güvenle tavsiye ediyoruz.
Damla Senturk
Damla Senturk
Çok sert ayak bileği burkulması sonucu bir arkadaşımın tavsiyesi ile gittim ve iyi ki de gitmişim. Sibel Hanım gerçekten soyadı gibi çok kibar bir hanımefendi. Bilgisiyle bakış açısıyla motivasyon arttırıcı davranışlarıyla kendinizi ilk dakikadan itibaren iyi hissetmenizi sağlıyor. Fizyoterapist Cem Bey gerçekten işini çok iyi yapan pozitif bir insan. Asla motivasyonunuzun düşmesine izin vermiyor. İlk gittiğimde seans ile son seansım arasında o kadar büyük fark var ki iyi ki tercih etmişim. Umarım zaman geçtikçe bileğimi daha iyi hissedeceğim. Herşey için çok teşekkür
m.reza goçi
m.reza goçi
Sibel hocama arkadaşımın tavsiyesi üzerine gittim. Kendisi son derece ilgili ve farklı bakış açıları geliştirebilen bir doktor. Kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. Omuzumda tendok kompasi vardı, 3 seans enjeksiyon ile tamamen iyileşti. Enjeksiyonları ultrasonla özenle yapıyor, kendinizi çok güvende hissediyorsunuz. diz ağrısı çeken ablamı da götürdüm. Hocam dizine uyguladığı enjeksiyonla diz ağrıları rahat etti. Ağrısı olan herkese tavsiye ederim. Sibel hocama ve güler yüzlü ekibine çok teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.
Nesrin Özelçi
Nesrin Özelçi
Sibel hanım çok ilgili ve güleryüzlü bir Dr..Elim ve dizlerimdeki ağrılar için kendisine başvurmuştum.Çok faydasını gördüm.Sibel hanıma teşekkür ediyorum .
emel ünsal
emel ünsal
Sibel Hanıma annemin sağ omuz ağrısı için başvurduk. Kendisini internetten araştırarak bulduk. Yorumlarda yazdığı gibi çok kibar ve çok ilgili bir bayan. Son derece bilgili bir doktor. MR larımıza yeniden baktı ayrıntılı bir muayene yaptı. Daha önce annemin omuzuna enjeksiyon yapılmıştı ama sonrasında çok ağrısı olmuştu ve iyi olmamıştı. Sibel Hanım hareketimizin kısıtlanmış olduğunu ve tedavinin hızlı bitmesi için enjeksiyonun tekrarlanması gerektiğini söyledi. Bu sefer enjeksiyonu kendisi ultrasonla bakarak yaptı. Yaptığı günden 1 gün sonra omuz hareketi belirgin açıldı ağrısı azaldı. Sonrasında da fizik tedaviye başladık. Çok teşekkür ederiz hızlı çözümleriniz ve güzel yüzünüz için.

 

 Ön kol, dirsekten aşağıda kalan kolun kısmına denir. Ön kol kaslarının elin arka yüzünde olan tüm kasları ve ön kolun arka kısmında kalan kasları birleşir ve bu kaslar dirseğin dış kısmına yani lateral epikondile tutunur. Aslında tüm kaslar kemiğe tutunmadan tendon dediğimiz yapılara dönüşür. Tendonlar kemiğe tutunur. Bu tutunma yerinde olan ağrı kasların bitiş noktası olan tendonlarda zedelenme minik yırtıklar olduğu anlamına gelir. Buna tenisçi dirseği ya da lateral epikondilit denir.

Çok ciddi ağrılar olabilir. Gece uykudan uyandırabilir. Gündüz elinizi uzatarak yaptığınız tüm aktiviteleri kısıtlayabilir. Çok yorucu bir durumdur. 

El parmaklarının geriye ters yönde tüm yaptığı hareketleri ve el bileğinin geriye doğru kıvrılmasını burdaki ekstensör kas dediğimiz yapılar sağlar. Ekstensör parmak kasları ve ekstensör el bileği kasları eli ve parmakları geriye doğru döndürür. Bu kasların hepsinin tendonları yani bitiş noktaları birbirine yapışıp dirseğin dış kısmına tutunur. Bu noktadaki zorlanma ve yırtıklar tenisçi dirseği-lateral epikondilit dediğimiz duruma neden olur.

Tenisçi dirseği- lateral epikondilit neden olur?

Tenisçi dirseği herhangi bir zorlanma ile olabilir. Yukarıda anlattığımız kasları zorlayan herhangi bir durum buna neden olabilir. Tenis oynamanız gerekli değildir bunun için. Evde yapılan işler, dirseğinizi çarpmanız, el bileğinizi ve parmaklarınızı gereğinden fazla ters yönde zorlamanız buna neden olabilir.

Tenisçi dirseği tedavisi nasıl olur?

Tenisçi dirseği birkaç şekilde tedavi edilebilir. Bu durumun ne zaman başladığına, ne kadar ağır etkilendiğinize, günlük yaşamda yaptığınız ve yapmanız gereken aktivitelere ( sportif aktiviteler, iş hayatınızda dirseğinizi ne şekilde kullandığınız gibi) göre tedavi değişebilir.

  • İlaç tedavisi: Akut yeni başlamış durumlarda ilk 1-2 ay içindeyseniz ilaç tedavisi denenebilir. Ağrı kesici ilaçlar genellikle sadece ağrıyı kesmez aynı zamanda dirseğin dış kısmında oluşan ödemi de tedavi edebilir. Bu ilaçlarla düzgün yapılan 2 haftalık belki 1 ay süreli tedaviler birlikte önerilen aktivite kısıtlaması ile işe yarayabilir.
  • Cihaz- siplint uygulaması-Tenisçi dirseği siplinti- Lateral Epikondilit Bandı: İlaçla birlikte ya da bazı durumlarda yalnız başına uygulanabilecek dirseği sabitleyen tenisçi dirseği siplintleri- lateral epikondilit bantları son derece yararlıdır. Bu cihazların 2-3 ay kullanılması gerekebilir. Kullanıldıkları zaman dirseğin ağrıya neden olacak yönde yanlış hareketler yapmasına bu cihazlar engel olur. Böylece iyileşme süreleri belirgin kısalır.Dirsek bölgesinin istirahat etmesi sağlanmış olur.

Fizik tedavi uygulamaları: Tenisçi dirseği durumunda birkaç farklı fizik tedavi yöntemi uygulanabilir. Fizik tedavi gerekliliği durumun ciddiyetine göre ve ağrının başladığı sürenin uzun olmasına göre verilir. Hasta ilaç ve splint tedavilerinden yeterince fayda görmediyse fizik tedavi yapılması tercih edilebilir. Fizik tedavinin en az 15 seans sürmesi gerekir. Bazı fizik tedavi uygulamaları ESWT gibi uygulamalar haftanın 2 günü 5-6 seans olarak da yapılabilir.

  • Enjeksiyonlar: Enjeksiyon uygulamaları birkaç farklı şekilde olabilir. Hızlı iyileşme için fizik tedavi ajanları ve egzersiz uygulamaları ile birlikte enjeksiyon yöntemleri tedavide olumlu sonuçlar sağlar.
  • Kortikosteroid enjeksiyonu: Eğer lateral epikondilite bağlı ağrı çok fazlaysa ve acil olarak rahatlama hedefleniyorsa tam o bölgeye kortikosteroid enjeksiyonları yapılabilir. Ya da fizik tedavi ve ağızdan ilaç, splint kullanımı gibi başka yöntemlerle iyileşmeyen hastalarda bu enjeksiyon tercih edilebilir. Bunun için ultrasonografi kullanılabilir. Bu uygulama genellikle 1 kez yapılırsa yeterli olur.
  • PRP uygulaması: Hastanın kendi kanı alınıp bir işlemden geçirildikten sonra kanın üzerinden ayrılan büyüme faktörü dediğimiz iyileştirici hücreler alınarak, ağrılı bölgeye enjeksiyon uygulanabilir. Bu enjeksiyonun 3 hafta arayla iki ya da üç kez uygulanması gerekebilir.
  • Ozon uygulaması: Daha organik çözümler arandığında ve iyileşmenin uzadığı durumlarda ya da akut durumlarda ozon uygulamaları yapılabilir. Direk o bölgeye yapılan haftada 2 gün 6 seans ozon uygulamaları lateral epikondilit tedavisinde iyi sonuçlar verir.
  • Nöral terapi- Proloterapi: Ağrılı bölgeye yapılan ağrı kesici ajanlarla karışık serum fizyolojik uygulamaları nöral terapi olarak o bölgeye 3-6 kez uygulanabilir. Aynı şekilde dekstroz dediğimiz şeker içerikli serumlarla aynı uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamanın içinde de herhangi bir ilaç bulunmamaktadır ve son derece güvenlidir.

Yorum Bırakın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Yıldızlı alanların girilmesi zorunludur (*)


Sibel Kibar Beyaz

Ben Doç Dr Sibel Kibar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru olarak 2005’ten beri çalışıyorum. 2010 yılından beri uzman doktor olarak hizmet veriyorum. Ankara Tıp Fakültesi’ne başladığım ilk günden beri hedefim hep çok iyi bir doktor olmak, bana gelen hastaları anlamak.

Son İçerikler

İletişim & Ulaşım

Mimar Sinan, Cenk Apartmanı, 1394. Sk. No: 16 Kat:6 No: 12 Konak/İzmir


(0232) 332 16 65


info@sibelkibar.com

SEO & Dijital Pazarlama seogen.com.tr - Son Güncelleme 2023

Doktorumuza Danışın
WhatsApp ile Hemen Sorunuzu İletin
Merhaba,
Doktorumuza Hemen Soru Sorabilirsiniz
Call Now Button(0232) 332 16 65