Manuel Terapi

Mayıs 21, 20210Fizik Tedavi

Manuel Terapi

Mayıs 21, 2021 0
shutterstock_298040708-1200x786.jpg

Manuel Terapi Nedir?

Manuel terapi elle yapılan tedavi demektir. Fizik tedavi gerektiren tüm kas iskelet sistemi sorunlarında uygulanabilir. Bu tedavi yönteminin içinde kasılı bölgeleri gevşetme, germe, omurga eğiriliklerini bir takım yöntemlerle düzeltme gibi uygulamalar vardır. Tamamen bir fizyoterapist tarafından hastaya dokunularak ve hastanın ağrısı ve kas kasılması, eklem sorunları hissedilerek yapılır.

Bu uygulamalar yapılırken bir takım egzersiz yöntemleriyle kombine edilerek alınan sonuçların kalıcı olması sağlanabilir. Bu egzersiz yöntemlerine hastanın da katılımının sağlanması ve hastanın tedavi sonrası iyilik halini sürdürebilmesi son derece önemlidir. Manuel terapinin bazı ağrı kesici ve ağrı olan bölgenin iyileşmesini hızlandıran fizik tedavi yöntemleriyle kombine edilmesi de tedavinin olumlu sonuçlanmasını sağlayabilir. Bu fizik tedavi yöntemleri de tamamen hastanın durumuna ve ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir.

Manuel terapi tamamen bilimsel bir yöntemdir. Tüm dünyada bilimsel yayınlarla da etkinliği kanıtlanmıştır. Ancak tabii ki yapan kişilerin hastayı doğru analiz etmesi ve hastanın sorunlarını doğru tespit etmesi son derece önemlidir. Hastanın kas ağrısı, kas güçsüzlüğü, kas kasılması, tutukluk, uyuşma gibi şikayetlerine neden olan kas iskelet sistemi sorunu doğru tespit edilirse ve bu tespitleri iyileştirmeye yönelik tedavi planı doğru yapılırsa etkinliği belirgin artmaktadır. Bu da belli bir deneyim ve bilgi birikimi gerektirir. Etkin olabilecek tedavi yöntemleri belirlendiğinde bunların kademeli olarak uygulanmasıyla amaçlanan sonuca ulaşılabilir.

Manuel Terapi Nasıl Yapılır?

Hastanın başvurusunda şikayetleri ve günlük yaşamında şikayetlerine bağlı gelişmiş olan kısıtlılıklar ayrıntılı olarak sorgulanır ve analiz edilir. Sonra yapılan fizik muayene ile hastanın kendi anlattığı ve hatta anlatmadığı, günlük yaşamını kısıtlayan şikayetleri tespit edilir. Hastanın fizik muayenesi sırasında bulunan, kas iskelet sisteminde tıbbi olarak normalden sapma kabul edilebilecek her patalojik durumun hastanın yaşam kalitesini bozup bozmadığı, ağrıya neden olup olmadığı, gelecekte sorun çıkarıp çıkartmayacağı analiz edilmelidir. Hastaya bu durumların hepsi ayrıntılı olarak anlatılır ve bu konuda hekim kendi tıbbi görüşüyle o aşamada, hastanın o günkü durumuna göre tedavi planını hasta ile birlikte yapar.

Manuel terapinin uygulama sıklığı hastanın durumuna göre belirlenir. Hastada 3 gün, bazı durumlarda 2 ya da hatta 1 gün bile olabilir. Genellikle tedavimizin başlangıcında daha sık aralıklarla hastanın tedaviye gelmesini planlarken ilerleyen süreçlerde hastanın gelme sıklığını azaltırız.

Tedavi planında, sorun yaratan kas iskelet sistemi sorunlarını iyileştirmek için plan yapılırken, doğru kasların gerilmesi, güçlendirilmesi, gevşetilmesi gibi yöntemler kullanılır. Bunları fizyoterapist tamamen kendi eliyle yapar. Hastayı kendi kas iskelet sistemi konusunda eğitmesi bizim manuel terapi yaparken son derece önem verdiğimiz bir konudur. Her hastanın kendi kas iskelet sistemini bilmesini, kendi sorunlarını anlamasını hedefleriz. Ayrıca manuel terapi yöntemlerini uygularken hastanın bedeninin genel sağlığı için ihtiyacı olan egzersizleri de tedavi planımıza ekler ve hastanın onları gözümüzün önünde kendine zarar vermeyecek şekilde yapmasını sağlarız. Bu konuda hastayı eğitir ve kendisinin de evde bunları uygulamasını isteyip takip ederiz.

Ayrıca hastanın ihtiyacı olduğunu düşünürsek, takip sürecinde ya da tedavinin başlangıcında bir takım fizik tedavi yöntemleri, enjeksiyonlarla manuel terapiyi kombine edebiliriz. Bunu tamamen hastanın durumuna göre hastayla birlikte karar veririz.

Manuel Terapi Fiyatları

Kas iskelet sistemi şikayetiyle başvuran hastanın manuel terapi için uygun olduğu ve hastanın bundan fayda göreceği belirlenirse hastaya uygun tedavi planı yapılabilir. Her manuel terapi tedavisi almak isteyen hastanın bu tedavi ile iyileşeceği söylenemez. Hastanın değerlendirmesinde manuel terapiden fayda görebilmesi için belki öncesinde durumunu hızlıca iyileştirecek başka enjeksiyon yöntemleri ya da başka fizik tedavi yöntemleri gerekiyor olabilir. Buna tamamen hastanın durumuna göre ayrıntılı doktor muayenesi ile karar verilebilir.

Tedavi planı yapılırken hastaya kendi durumunun iyileşmesi, hatta hızlıca iyileşmesi için gerekli olan seçenekler sunulur. Manuel terapiden fayda görülecek doğru zamanlamanın da hasta için seçilmesi önemlidir. Doğru zamanlamada yapılan her tedavi yöntemi hastanın iyileşme sürecini hızlandırır ve yüz güldürücü olur. Hastanın ağrılarının gerileyerek hızlıca hareket eder hale gelmesi ve günlük yaşama katılması birincil amacımızdır. Bu nedenle manuel terapi ya da başka tedavi yöntemlerinin uygunluğunu belirlemek son derece önemlidir.

Manuel terapi seans fiyatları hastanın aldığı seansın süresi, sıklığı, hastanın durumunun gerektirdiklerine göre değişebilir. Manuel terapi için ödenecek fiyat ancak hasta muayenesi yapıldıktan sonra belirlenebilir. Bu konuda hasta muayene sonrası bilgilendirilir ve hasta onayladığı zaman, hastaya ve manuel terapi yapan fizyoterapiste uygun zamanlar belirlenerek tedavinin zamanlaması yapılır. Manuel terapinin evde yapılması hasta tarafından isteniyorsa fiyatı ev tedavisine göre ayrıca belirlenir.


Yorum Bırakın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Yıldızlı alanların girilmesi zorunludur (*)


sibel kibar logo 3-beyaz

Ben Doç Dr Sibel Kibar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru olarak 2005’ten beri çalışıyorum. 2010 yılından beri uzman doktor olarak hizmet veriyorum. Ankara Tıp Fakültesi’ne başladığım ilk günden beri hedefim hep çok iyi bir doktor olmak, bana gelen hastaları anlamak.

Son İçerikler

İletişim & Ulaşım

Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2715. Sokak No: 2/13 Çankaya/ANKARA


0312 240 40 55


info@sibelkibar.com

Doktorumuza Danışın
WhatsApp ile Hemen Sorunuzu İletin
Merhaba,
Doktorumuza Hemen Soru Sorabilirsiniz
Call Now Button(0312) 240 40 55