Ortopedik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Ortopedik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Aralık 1, 2021 0
a624a062-7493-4848-aba3-0cd7e7faa401.jpg

Ortopedik fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir, hangi hastalıklarda yapılır?

Her hangi bir ortopedik kas iskelet sistemi hastalığında gerektiğinde yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerine ortopedik fizik tedavi ve rehabilitasyon denilir. Hastalığın durumuna, cerrahi olup olmamasına, zamanına, hastanın durumuna göre yapılan uygulamalr farklılık gösterir. Genellikle fizik tedavi için kullanılan elektrik akımları, sıcak soğuk uygulamalar, lazer gibi tedavilerle birlikte egzersiz programları kombine tedavi planları yapılır. Önemli olan egzersiz programının zamanlaması ve içeriğidir. Yapan fizyoterapistin bu konudaki deneyimi ve hastayı doktorla birlikte doğru izlemesi son derece önemlidir.

Bir çok hastalıkta yapılabilir ancak en sık uygulanan durumlar:

  • Tüm kemik kırığı durumları (cerrahi olmuş ya da olmamış)
  • Dizde menisküs patalojileri (cerrahi olmuş ya da olmamış)
  • Dizde bağ kopmaları, zedelenmeleri (cerrahi olmuş ya da olmamış)
  • Diz protezi
  • Kalça protezi
  • Kalça kırığı (cerrahi olmuş ya da olmamış)
  • Omuz tendon, kas, bağ yırtıkları (cerrahi olmuş ya da olmamış)
  • Ayak bileği tendon yırtıkları, zedelenmeleri
  • Bacakta, kolda, elde tendon kopmaları, zedelenmeleri
  • Bacakta, kolda, elde sinir hasarı olan durumlar

Ortopedik fizik tedavi ve rehabilitasyon kimlere, ne zaman yapılır?

Ortopedik kas iskelet sistemi sorunu olan her durumda fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanabilir. Hastaların ortopedik sorunlarında bazen acil operasyon olmaları gerekebilir. Mesela kırık sonrası opere olması gerekmiş birinin belli bir dönem sonrası fizik tedavi gerekliliği ortaya çıkar. Diz, kalça protezi operasyonu olmuş hastaların hem planlı operasyon tarihi varsa operasyon öncesi, opere edildiyse operasyon sonrası rehabilitasyon görmesi uygun olabilir. Omuz tendon yırtıkları, diz menisküs operasyonları, dizde bağ yırtığı operasyonları sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları genellikle gerekli olur. Bazen kısa süreli tedaviler yeterli olurken, bazen bu tedavi süreçleri birkaç aya uzayabilir.

Hasta opere edilmediyse, hiçbir operasyon gerekliliği yoksa o zaman ağrısının kesilmesi ve ağrıyan bölgedeki hatta ilişkili vücut bölgelerindeki kasların ve eklem çevresi yapıların güçlendirilmesine yönelik fizik tedavi ve rehabilitasyon programları yapılabilir. Bu programlarla birlikte bazı enjeksiyon yöntemleri nöral terapi, kuru iğneleme, proloterapi, ozon terapisi gibi yöntemler yardımcı olarak kullanılabilir. Gerekli durumlarda ultrason eşliğinde algolojik

Operasyon gerekmeyen ortopedik durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon

Diz, kalça, omuz gibi tüm eklemlerde oluşabilecek ortopedik sorunların çözümünde fizik tedavi ve rehabilitasyonun gerekli olduğu zamanlar olabilir. Eğer bir ortopedik sorunun çözümünde ortopedi doktoru tarafından operasyon önerilmediyse genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, bir takım enjeksiyonlar ve algolojik işlemlerle ağrı gerileyebilir. Bu işlemler sonrasında ortaya çıkmış olan hastalığın tekrarlamaması için hastanın yaşına, kas iskelet durumuna göre doğru planlanmış bir egzersiz programının uygulanması gerekir. Böylece hasta olan eklemlerin ve kasların güçlenmesiyle hasta bölgenin üzerindeki yük azalacak ve ağrının yeniden ortaya çıkmasına engel olunabilecektir.

Ortopedik cerrahi gerekliliğine tam karar verilmemiş durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon

Hastalara çeşitli durumlarda operasyon önerilebilir. Diz, kalça protezleri, menisküs yırtığı operasyonları, omuz yırtığı operasyonları, elde tendon, sinir kopması gibi durumların hepsinde hastanın opere edilmesi gerekebilir. Bazen bu operasyonlar acil olarak yapılmalıdır. Bazen de hastaya operasyon öncesi belli bir zaman bekleyebileceği önerisinde bulunulabilir. Bu durumları doktorun önerdiği şekilde uygulamak en doğrusudur. Hastaya bir ortopedik operasyon önerildiyse bu operasyonun öncesinde opere olacak ekleme ya da kaslara fizik tedavi ve rehabilitasyon yapmak ön hazırlık için doğru olacaktır. Bu noktada yapılması gereken fizik tedavi alışılmış elektrik akımı ve sıcak-soğuk uygulaması gibi yöntemlerle birlikte mutlaka egzersiz uygulamalarını da içermelidir. Opere edilecek eklemin çevresinin ve ilişkili diğer vücut bölümlerinin güçlendirilmesi operasyon sonrası hastanın daha çabuk iyileşmesini ve operasyonun etkisinin daha iyi olmasını sağlayacaktır. Uygulanan fizik tedavi, enjeksiyon tedavileri ile hastanın ağrısında iyileşme olabilir. Bu durumda hastanın yaşına ve hastalığın durumuna göre doktorun ve hastanın ortak kararı ile operasyon ileri bir zamana ertelenebilir. Eğer ağrı ile ilgili fizik tedaviden ve yapılan algolojik işlemlerden yeterli cevap alınamamış ve hastanın yaşam kalitesini bozan sorunlar devam ediyorsa hastanın opere olması gerekir.

Ortopedik cerrahi sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon

Omuz, kalça, diz gibi eklemler herhangi bir nedenle ortopedi tarafından opere edildiğinde, her operasyon için ayrı rehabilitasyon yöntemleri ve protokolleri vardır. Cerrahinin yapıldığı bölge ve yapılan operasyona göre rehabilitasyon zamanı ve yöntemi belirlenir. Öncesinde hasta ayrıntılı muayene edilir. Ortopedist hekimle birlikte ortak kararla rehabilitasyon programına başlanır. Rehabilitasyon yapılırken kesinlikle sadece elektrik akımları sıcak soğuk uygulamalar uygulanmaz. Bunlar sadece yardımcı yöntemlerdir. Asıl uygulanması gereken doğru egzersiz programları ile eklemlerde hareket kısıtlılığı varsa öncelikle onu açmak ve sonrasında da güçlendirmektir. Tabii bunu yaparken son derece dikkatli olmak gerekir. Bu nedenle yapan fizyoterapistin ortopedik rehabilitasyon konusunda deneyimli olması gerekir.

Ortopedik fizik tedavi ve rehabilitasyon ne kadar sürer?

Hasta opere edilmediyse ağrı için yapılan fizik tedavi uygulamaları 15-20 seans karad sürer. Bununla birlikte kısıtlı bir eklem varsa onun fizyoterapist tarafından açılması ve sonrasında güçlendirilmesi gibi süreçler 6 -8 haftayı bulabilir. Bu süreçte hastanın bazı haftalarda her gün bazı haftalarda haftanın 2-3 günü gelmesi gerekebilir. Bunu tamamen hastanın durumuna ve ihtiyacına göre karar verip, hastaya en faydalı olacak iek,lde tedavi programımızı uygularız.

Opere olmuş hastalarda tedavi süreleri yapılan operasyonun şekline, yapılan bölgeye, yapılma nedenine ve hastanın yaşına kendi yapısına bağlı olarak değişebilir. Genellikle 6-8 haftalık süreçlerde hastalar tam olarak normal yaşantılarına dönemeseler de günlük yaşamlarını sürdürebilir hale gelirler. Tabii hastanın operasyona neden olan asıl hastalığı bu sürenin belirlenmesinde son derece önemlidir.

Ortopedik fizik tedavi ve rehabilitasyon fiyatı- ücretlendirmesi nasıl yapılır?

Öncelikle hasta ayrıntılı muayene edilir. Ortopedi tarafından varsa yapılan işlemlerin ne olduğu doğru şekilde değerlendirilir. Gerekirse hastanın ortopedi doktoruyla irtibata geçilir. Tedavi sürecine ve içeriğine karar verilir. Tedavi sürecinde kullanılacak cihazlara, yapılacak egzersiz proramına ve bunun için gereken zamana, tedavinin kaç seans olduğuna göre fiyatı belirlenir. Hastaya bu konuda gerekli bilgi verilir. Tedavi sürecinin kaç gün süreceği en baştan net olmayabilir. Tedavi sürecinde hastanın çabuk iyileşmesine göre tedavi süreci kısalabilir ya da tedavi süreci hastanın iyileşmesi yavaş giderse uzayabilir. Bu durumlara göre fiyat değişikliği hastaya bildirilir. Bazen tedavi sürecinde farklı enjeksiyon ugulamaları, ağrı tedavisi, algolojik işlemler nöral terapi gibi işlemler gerekebilir. Bunlar da hastanın onayı alınarak tedaviye eklenebilir. Bu durumlarda da kullanılan ilaca göre fiyat değişikliği olduğunda hasta ile görüşülerek karar verilir. En kısa sürede hastanın iyileşebileceği, günlük yaşamına dönebileceği yöntemler tercih edilir. Yapılması önerilen enjeksiyon ya da algolojik işlemlerin hastanın rehabilitasyon sürecini kısaltmak için olduğu unutulmamalıdır.


Yorum Bırakın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Yıldızlı alanların girilmesi zorunludur (*)


sibel kibar logo 3-beyaz

Ben Doç Dr Sibel Kibar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru olarak 2005’ten beri çalışıyorum. 2010 yılından beri uzman doktor olarak hizmet veriyorum. Ankara Tıp Fakültesi’ne başladığım ilk günden beri hedefim hep çok iyi bir doktor olmak, bana gelen hastaları anlamak.

Son İçerikler

İletişim & Ulaşım

Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2715. Sokak No: 2/13 Çankaya/ANKARA


0312 240 40 55


info@sibelkibar.com

Doktorumuza Danışın
WhatsApp ile Hemen Sorunuzu İletin
Merhaba,
Doktorumuza Hemen Soru Sorabilirsiniz
Call Now Button(0312) 240 40 55