Parkinson Tedavisi

Ağustos 24, 2022 0

Parkinson hastalığınız olabilir mi? 

Parkinson hastalığı tanısı nöroloji doktorları tarafından konulur. Bir fizik tedavi hekimi olarak daha önce gördüğüm hastalar nedeniyle hastaların şikayetlerinin parkinsona benzediğini düşünebilirim ama bu konuda uzman olan bir nöroloji doktoru tarafından, bazen ilk muayenede bazen de hastanın semptomları takip edilerek kesin tanıya ulaşılır.

Mükemmel
70 değerlendirmeler göre.
Emine avcı kurugül
Emine avcı kurugül
Harika iletişimi,samimi ve çözüm odaklı yaklaşımı ve mükemmel hekimliğiyle Dr.Sibel hanım Ankara için bir kayıp ama ben İzmir’de ailemi ona emanet edebildiğim için mutluyum.Yolu açık olsun.
Ece Tansel
Ece Tansel
Yıllar boyunca onlarca doktora gittim, hepsine aynı şikayetle başvurdum ama her seferinde düzgün bir tanı koyamadan beni eve gönderdiler. Sibel hanım ilk görüşmemizde şüphelendiği bir hastalıktan bahsetti ve bunu araştırmamız gerektiğini söyledi ve sonucunda hastalığın tanısı kondu ve doğru tedavime 5-6 yıl sonra kavuşmuş oldum şu an onun sayesinde hayat kalitem arttı.İnanılmaz araştırmacı, işini gerçekten severek yapan, nerede olursam olayım bir mesajla her sorunuma çözüm bulmaya çalışan mükemmel bir doktor.
Cevdet ZÜNGÜN
Cevdet ZÜNGÜN
Yaklaşık 5 sene önce “omuz manşetindeki Rotator Kaf Sendromu, çoğunlukla çekme, kaldırma hareketleri veya omuz üzerine ciddi düşüşlerin bir sonucu olarak oluşur” şeklinde koyduğu teşhis ve devam eden rehabilitasyon dönemi süresinde göstermiş olduğu ilgi ile sağ elimle saçımı bile tarayamazken, kolum yeniden hayat buldu. Yeni muayenehanesinde de başarılarının artarak devamını dilerim.
Havva Yüksel
Havva Yüksel
Şiddetli sırt ağrım için Sibel Hanıma bir arkadaşımın tavsiyesi ile gittim. Doktor hanım beni uzun uzun dinleri sorular sordu. Sonrasında muayene etti ve ağrının sırtıma boynumdan geldiğini anlattı, kolumdaki güçsüzlüğü tespit etti ve gösterdi. Boyun MRı çektirdi iğneler yaptı. Ağrılarım hala devam ediyor ama çok azaldı. Fizik tedaviye gidiyorum. Son derece temiz ve ferah bir yer.Teşekkür ederim.
sinan KIĞILCIM
sinan KIĞILCIM
Sibel Kibar Hoca’ya 87 yaşındaki babamın geçirdiği kalça protezi operasyonu sonrası fizik tedavi için başvurduk. Nazik yaklaşımı, özenli muayenesi, tedavi sürecindeki yakın ilgisi, yerinde ve doğru yönlendirmeleriyle babam sağlığına kavuştu. Kendisine ailece minnettarız, sonsuz teşekkür ediyor, fizik tedavi ve rehabilitasyon gereksinimi olan herkese güvenle tavsiye ediyoruz.
Damla Senturk
Damla Senturk
Çok sert ayak bileği burkulması sonucu bir arkadaşımın tavsiyesi ile gittim ve iyi ki de gitmişim. Sibel Hanım gerçekten soyadı gibi çok kibar bir hanımefendi. Bilgisiyle bakış açısıyla motivasyon arttırıcı davranışlarıyla kendinizi ilk dakikadan itibaren iyi hissetmenizi sağlıyor. Fizyoterapist Cem Bey gerçekten işini çok iyi yapan pozitif bir insan. Asla motivasyonunuzun düşmesine izin vermiyor. İlk gittiğimde seans ile son seansım arasında o kadar büyük fark var ki iyi ki tercih etmişim. Umarım zaman geçtikçe bileğimi daha iyi hissedeceğim. Herşey için çok teşekkür
m.reza goçi
m.reza goçi
Sibel hocama arkadaşımın tavsiyesi üzerine gittim. Kendisi son derece ilgili ve farklı bakış açıları geliştirebilen bir doktor. Kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. Omuzumda tendok kompasi vardı, 3 seans enjeksiyon ile tamamen iyileşti. Enjeksiyonları ultrasonla özenle yapıyor, kendinizi çok güvende hissediyorsunuz. diz ağrısı çeken ablamı da götürdüm. Hocam dizine uyguladığı enjeksiyonla diz ağrıları rahat etti. Ağrısı olan herkese tavsiye ederim. Sibel hocama ve güler yüzlü ekibine çok teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.
Nesrin Özelçi
Nesrin Özelçi
Sibel hanım çok ilgili ve güleryüzlü bir Dr..Elim ve dizlerimdeki ağrılar için kendisine başvurmuştum.Çok faydasını gördüm.Sibel hanıma teşekkür ediyorum .
emel ünsal
emel ünsal
Sibel Hanıma annemin sağ omuz ağrısı için başvurduk. Kendisini internetten araştırarak bulduk. Yorumlarda yazdığı gibi çok kibar ve çok ilgili bir bayan. Son derece bilgili bir doktor. MR larımıza yeniden baktı ayrıntılı bir muayene yaptı. Daha önce annemin omuzuna enjeksiyon yapılmıştı ama sonrasında çok ağrısı olmuştu ve iyi olmamıştı. Sibel Hanım hareketimizin kısıtlanmış olduğunu ve tedavinin hızlı bitmesi için enjeksiyonun tekrarlanması gerektiğini söyledi. Bu sefer enjeksiyonu kendisi ultrasonla bakarak yaptı. Yaptığı günden 1 gün sonra omuz hareketi belirgin açıldı ağrısı azaldı. Sonrasında da fizik tedaviye başladık. Çok teşekkür ederiz hızlı çözümleriniz ve güzel yüzünüz için.

Toplumda Parkinson hastalığında asıl bulgunun titreme olduğu düşünülürken, olmazsa olmaz hasta şikayeti hastanın yavaşlamasıdır. Hatta çoğu zaman bunu kendisi fark edemeyebilir. Yakınları tarafından yavaşlaması olduğu hissedilebilir. Günlük yaşamında hastanın elini kolunu kullanmasının yavaşlaması dışında, yüzdeki mimiklerde donuklaşma, konuşmada yavaşlama, yürümede yavaşlama gibi şikayetler ortaya çıkar. Hastanın denge bozukluğu, yürüme bozukluğu düşmeleri olabilir.

Bu harekette yavaşlama bulgusuyla birlikte istirahat sırasında elde titreme (hareket sırasında titreme görülürken, hasta eliyle bir şey yaparken titremesi olmayabilir), kol ve bacak kaslarında aşırı kasılma hali, duruş bozuklukları ortaya çıkabilir.

Bu şikayetlerle nöroloji doktoruna başvurduğunuzda tanı konulabilir ve kullanılması gereken ilaçlar başlanır. Bu aşamadan sonra Parkinson hastalarının mutlaka nöroloji doktoru ile sürekli iletişim halinde olması gereklidir.

İlaçlarla birlikte Parkinson hastalığının en temel tedavilerinden biri fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerinin yönetimi ve yapılacakların belirlenmesi fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman doktorları tarafından yapılır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon daha çok günlük yaşamdaki işleri yapmanızı sağlayacak fonksiyonel egzersizlerden oluşmalıdır. Bununla birlikte ağrıları olan hastaların ayrıca değerlendirilmesi ve harekete engel olacak durumlara izin verilmemesi gerekir.

Parkinson Hastalığı Tedavisinde Hangi Yöntemler Uygulanır?

  • İlaç tedavileri başlangıç aşamasında tüm hastalara başlanır. Tek bir ilaçla başlanır. Yavaş bir şekilde hastanın durumuna göre dozu ayarlanır. İlaçların saatlerine hastanın durumuna göre, ilacın etki ettiği ve etmediği bazı saateler olabilir. Bunların hepsini nöroloji doktoru planlar ve düzenler.
  • İleri aşamalarda ya da ilacın artık cevap vermediği durumlarda beyin pili uygulamaları hastanın uygunluğuna göre yapılabilir. Bu durumlarda nöroloji doktorları takibi yaparken, beyin pili konulmasını beyin cerrahisi doktorları yapar. Son yıllarda geliştiren çeşitli cerrahi yöntemler de bulunmaktadır. Bu tedavilerin uygunluğu için bu konuda deneyimi olan nöroloji doktorlarına başvurmanız gereklidir.
  • Parkinson hastalığına eşlik eden hareket bozuklukları, yorgunluk, psikiyatrik sorunlar, bilişsel bozukluklar, demans, idrar kaçırma sorunları, yutma bozuklukları, konuşma bozuklukları, yatağa bağımlı olan dönemlerdeki sorunlar için ayrı ayrı tedavi yöntemleri uygulanır. Bunların hastanın durumuna göre nöroloji hekimleri ve fizik tedavi hekimleri ve farklı fizyoterapistlik uzmanlıkları olan fizyoterapistlerle birlikte düzenlenir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları

Parkinson hastalığı ile başvuran hastayı fizik tedavi hekimi nasıl değerlendirir?

Parkinson Hastalığı olan herkesin hastalığının durumuna göre mutlaka düzenli olarak, belki yılda bir belki iki kez rehabilitasyon programlarına girmesi gerekir. Bazı hastaların sadece düzenli olarak kendi durumlarına göre planlanmış egzersiz programlarını uygulaması yeterli olabilir. Bu durumda da nöroloji hekimiyle birlikte fizik tedavi hekiminin düzenli olarak hastaları kontrol etmesi sağlıklı bir takip için doğru olur.

Hastanın ilk değerlendirmesinde yürümesi, dengesi, duruşu, kas iskelet sisteminde ağrıya neden olan durumlar ve spastisite dediğimiz kontrol edilemeyen kasılmalar hekim tarafından ayrıntılı olarak bakılmalıdır.

  • Yürüme değerlendirmesi: Yürüme değerlendirmesinde yürümesinin hızı, yürüme sırasındaki denge kayıpları hastayla öncelikli olarak konuşulur. Bununla birlikte bazı hastalarda yürüme sırasında dar alanlardan, eşiklerden, kapı girişlerinden geçerken donmalar olabilir. Donma olduğu zaman hastanın ayakları sanki yere yapışmış gibi hareketi aniden durabilir. Hareket etmeye çalıştığında dikkatli olmazsa düşmeler ortaya çıkabilir. Bu durumlar hasta tarafından doğru tedvilerle kontrol edilebilir. Bazı hastaların yürüme sırasında bedeni öne doğru çekebilir ve öne düşmeler olabilir, bazı hastalarda arkaya çekebilir. Duruş bozuklukları zaman içinde gelişirse bu durumda yürümeyi etkileyebilir. Örneğin vücutta öne eğilme- kifoz ortaya çıkabilir. Bu da yürüme sırasında dengeyi bozabilir. Tüm bu durumlar fizik tedavi hekimi tarafından kontrol edilir.
  • Denge ve postür değerlendirmesi: Denge bozukluğu, postür yani duruş bozukluğu ve yürüme bozukluğu birbiri içine geçmiş bağlantılı durumlardır. Ancak bu durumların her birine yönelik farklı rehabilitasyon yöntemleri vardır. En çok sorun olan durum ve bunun etkilediği günlük yaşamdaki aktiviteler güzelce değerlendirildiğinde hastanın ihtiyacı olan şekilde tedavi planı yapılabilir. Bu yapılmazsa zaten günlük 1 ya da 2 saat gibi olan tedavi uygulamalarının sonuçları başarılı olmayabilir. Deneyimli hekimler tarafından dikkatli değerlendirme yapılıp hastanın ihtiyacına göre tedavi planı yapılması önemlidir.
  • Spastisite- kontrol edilemeyen kasılma: Parkinson hastalarının bazı kaslarında olmaması gereken, kontrol edemediği kasılmalar olabilir. Özellikle bacak arka grup kasları aşırı kasıldığında bu kaslar zaman içinde kısalarak dizler bükük bir şekilde yürüme başlayabilir. Tabii bu duruma gövdenin öne eğilerek kifoz gelişmesi durumu eşlik eder. Vücut kendini gelişen bozukluğun şekline göre değiştirir ve yeniden düzenler. Bunları adaptasyon için yapar ve amacı eskisi gibi ayakta dik duruşu sağlayabilmektir. Tabii her adaptasyonun hem iyi hemde kötü yönleri olabilir. Bu adaptasyon durumları da değerlendirilip çözümler bulunabilir. Kasılma olan arka bacak kasları kontrol edilmezse zaman içinde iyice kısalarak yürüyüşe engel olabilir. Buna diz ağrısı gibi sorunlar da eklenirse olayın hızlanması kaçınılmaz olur. Kasılmalara yönelik botox enjeksiyon tedavileri ve ağrıya yönelik fizik tedavi ve diz eklemi içi enjeksiyon tedavileri rehabilitasyon sürecini kolaylaştırır. Hastaların bu açılardan ilk muayenede değerlendirilmesi gerekir.
  • Kas-iskelet sisteminde ağrıya neden olan durumların değerlendirilmesi: Parkinson hastalığı yoğunlukla ileri yaşta görülen bir durumdur. İleri yaşta kişilerde osteoartrit dediğimiz kemiklerde ve eklemlerde kireçlenme durumu Parkinson hastalığı olmadan da tüm toplumda yaygın olarak görülür. Bu durumda kişilerin diz ağrıları, kalça ve bel ağrıları olabilir. Dizde kalçada kireçlenme, belde kanalda darlık, fıtık gibi durumların gelişmesi sağlıklı popülasyon için de beklenebilen bir durumdur. Parkinson Hastalığı olan kişilerin de ileri yaşta olmasıyla bu ağrılı durumlar ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığı genellikle daha ön planda takip edildiği için ağrılı durumun da yürüme ve dengeyi, duruşu bozacak sonuçları ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle Parkinson hastalığının semptomlarından farklı olarak hastaların kas iskelet sistemi problemlerinin değerlendirilmesi ve gerekirse ağrı tedavilerinin yapılması gerekir. Böylece Parkinson hastalığına bağlı ortaya çıkmış olabileceği düşünülen büyük sorunların aslında basit ağrı tedavileriyle gerileyebileceği görülebilir.

Parkinson Hastalığında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları Nelerdir?

Hastanın ayrıntılı olarak günlük yaşamında yapabildiği ve yapamadığı aktiviteleri anlatması istenir. Hastanın ayrıntılı olarak fizik muayenesi yapılır. Yürümesi, dengesi, kas kısalıkları ve kasılmaları, duruşu değerlendirilir. Konuşmasına, yazı yazma şekline bakılır. Bu değerlendirmeler sırasında oturup kalkmasına, yürüme sırasında dönüşlerine, donmaları oluyor mu ne sıklıkta ne durumda oluyor tek tek araştırılır. Ağrı yaratan durumlar varsa tespit edilir. Sonrasında tedavi planı yapılır.

Çeşitli fizik tedavi yöntemlerinin gerektiği şekilde uyguylandığı ve ilaç tedavileri ile kombine edildiği çok disiplinli tedavilerin başarılı olduğu bilimsel çalışmalarda görülmüştür. Ancak bu şekilde yapıldığında tedavi bittikten sonra bir yıla kadar tedavinin etkili olmaya devam ettiği bildirilmiştir.

  • Güçlendirme egzersizleri: Parkinson hastalarında poliklinikte yapılan basit bir muayenede hastaların kas gücü kayıpları tespit edilemeyebilir. Ancak yürüme bozukluğu olan bir kişide mutlaka normal yürüyen kişilerde kullanılan kasların hepsi aktifleşemediği ve çalışmadığı için güç kayıpları olacaktır. Örneğin bacak arkası kasılı ve kısa birisinde bacağın önünde bacağı yürümede düz tutan kaslar aslında güçsüzdür. Ya da gövde öne eğik hastanın kifozu geliştiyse o zaman da gövdeyi dik tutan sırt ve bel kasları güçsüzdür. Hareket çok etmeyen hastalarda solunum kasları, karın kasları güçsüzdür. Bu durumları düzeltecek şekilde güçlendirme egzersizleri yapıldığında etkili olabilecektir. Genel olarak tüm kasları güçlendirmeye çalışmak zaman kaybı olabilir.
  • Esneme- fleksibilite egzersizleri: Hastanın değerlendirmesinde öncelikle bazı kasların kısalmış olduğu tespit edilebilir. Bu kasların esnemesine yönelik egzersiz planları hastanın duruşunu, dengesini ve yürümesini iyileştirebilir. Bununla birlikte genellikle çok hareket edemeyen hastalarda yaygın olarak vücutta kaslarda kısalma ve sertleşme olur. Bu durum da hareketin kısıtlanmasına neden olur. Örneğin ön gövde ve göğüs kaslarına gerip esnetmek, hastalarda gelişebilecek ya da gelişmiş olan kifoz durumunun ilerlemesine engel olabilir. Bacak arka grup kasları esnetmek o kasların kısalmasına engel olarak dizlerin bükülmesini çözebilir. Hastalarda bu durumlar aslında hiç gelişmeden, Parkinson hastalığı tanısı ilk konulduğunda yapılmaya başlansa durumun ne kadar sağlıklı olabileceğini tahmin edebilirsiniz.
  • Yürüme bandında egzersiz: Günlük 30-40 dakika, haftada 3-5 gün, 1-2 ay süreyle yürüme bandında yürümenin hastalığın iyileşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Parkinson hastalarının yürümesinde yavaşlama ve koordineli hareketlerin yapılamadığı görülmektedir. Normal bir kişi yürürken düşünmeden spontan bir şekilde birbirini takp eden şekilde adım atabilir. Parkinson hastalarında bu durum bozulmuştur. Yürüme bandında yürüyüş yapmak, bandın hareketine hastanın uyum sağlamasını gerektirir. Bu da normal yürüyüş şekline en benzer yürüyüşü ortaya çıkarır. Yürüme bandının hareketini gözle hastanın görmesi hızlı düşünmesine yardımcı olur. Yürüme bandında egzersizin tek faydası yürüme bozukluğuna değidir. Aynı zamanda kalp- akciğer kapasitesinin artarak kalp sağlığının düzenlenmesine yardımcı olur. Zaten sağlıklı kişiler için de haftanın 3-5 günü yürüyüş yapmaları önerilir. Sürekli hareketsiz kalan birinde kalp- akciğer kapasitesi de azalacak ve günlük yaşamda merdiven çıkma, uzun mesafe yürüme gibi durumlar zamanla kısıtlanacaktır. İşte bu durumlara engel olmak için yürüyüş iyi bir seçenektir.
  • Bisiklet- kol çarkı: Özellikle yürümesi çok bozulmuş ve yürüme yapamayan kişilerde oturarak kullanılan bisikletler ya da masanın üzerine konularak yapılan kol bisikleti kullanılabilir. Bu bisikletler hem koordinasyon yani birbirini takip eden hareketlerin iyileşmesine yardımcı olacaktır, dengeyi geliştirecektir, hem de kalp- akciğer kapasitesinin artmasını sağlayacaktır (kardiak fitness). Tabii kalp akciğer sağlığı için yapılan egzersizlerin hastada en az 3 gün, 30-40 dakika, 30-40 dakika boyunca durmadan ara vermeden yapılması önemlidir.
  • Robotik rehabilitasyon sistemleri: Robotik rehabilitasyon sistemleri hastanın içine bağlandığı ve robotun normal yürüme şeklinde yürümeyi sağladığı sistemlerdir. Bu sistemler kendisi olması gereken şekilde bacakları hareket ettirerek normal yürüme yapamayan kişinin normal şekilde yürümesini sağlar. Tabii bunu sadece robotun içindeyken yapabilir. Bu tedavi sistemi ancak yardımcı bir tedavi olabilir. Hastanın kas gücü kapasitesine göre robota verilen yük alınacak hastaya verilen yük arttırılabilir. Böylece robotun yardımıyla, hastanın kapasitesi maksimum olarak kullanılabilir. Parkinson hastalarında aynı zamanda kasılma olan kaslarda hareketle birlikte bu kasılmalarda rahatlama sağlayabilir. Mutlaka başka rehabilitasyon yöntemleriyle kombine edilmesi gerektiği ve kendi başına bir çözüm sağlayamayacağı unutulmamalıdır. Maliyet yüksekliği nedeniyle tedavide gereksiz maliyet artışları gözden kaçırılmamalıdır.
  • Sanal rehabilitasyon sistemleri: Bu sistemlerde giyilebilir teknolojiler kullanılarak ya da kullanılmadan, gövde hareketlerine duyarlı sensörlerle (algılayıcılarla) hastanın hareketi bilgisayarlı sistemlerde görüntülenebilir. Bilgisayar ekranı başında hasta hedefe yönelik egzersizler yapabilir. Mesela yere konulan ayakların yere ne kadar yük verdiğini ölçebilen aletlerle denge çalışması yapılabilir. Ya da güçsüz olan kaslara takılan algılayıcılarla o kasların ekran karşısında hastanın görüntülü ve sesli uyarı alarak çalışması sağlabailir. Bu sistemler hastanın daha eğlenceli bir şekilde sıkılmadan rehabilitasyon uyumunu arttırabilir. Yürüme bandına bağlı sanal rehabilitasyon sistemleri ile, yürüme bandı üzerine yansıtılan ayak şekilleri ile nereye hangi hızda basması gerektiği hastaya öğretilebilir. Bu sistemlerle yapılan üst üste 1-2 ay boyunca tekrar edilen egzersizler koordineli birbiriyle bağlantılı hareketlerin yapılmasını öğrenmeyi, dengenin iyileşmesini sağlar.
  • Pilates- Tai-chi: Bu egzersiz yöntemleriyle hastaların düzenli egzersizler yapmaları, karın ve gövde kaslarının güçlenerek dengenin daha iyi olmasını sağlayabilir. Aynı zamanda gergin ve kısa kalmış, kasılması çok olan kasların kasılmasının azalmasını ve kasların esnekliğinin artmasını sağlayabilir. Bu egzersizler başlangıç aşamasında, günlük yaşamında tam bağımsız olan hastaların yapması için son derece uygundur. Tabii yürüme bandı ya da bisiklet gibi kalp-akciğer kapasitesini arttıracak ve koordinasyonu arttıracak egzersilerin de eklenmesi hastanın günlük yaşamında bağımsızlığının sağlanmasında uzun süreli iyilik hali sağlayacaktır.

 

  • Yardımcı cihazlar- uygun ev ortamı: Hastaların bazen dıştan takılan giyilebilir cihazlar kullanması gerekebilir. Bunun gerekliliğine hekim tarafından doğru zamanda karar verilmesi gerekir. Bazı durumlarda yürümeye yardımcı baston, walker gibi cihazları hastanın kullanması sağlanmalı ve bu konuda destek verilmesi hareketin kısıtlanmaması için önemlidir. Hastanın yaşadığı evin hayatını en kolay şekilde geçireceği düzende kurulması gerekmektedir. Zeminde ayağının takılmasına neden olacak halı, kilim gibi materyalleri takılıp düşmeye neden olacak eşiklerin ortamdan kaldırılması gerekebilir. Bununla birlikte rahat oturup kalkmak için sandalye, koltuk, yatakların yükseltilmesi gerekli yerlere tutamaç yapılması gibi uygulamalar yapılabilir.
  • Hidroterapi: Bazı hastalara su içi egzersiz programları uygun olabilir. Hangi hastalara hidroterapinin fayda sağlayabileceğinin belirlenmesi fizik tedavi hekimi tarafından yapılır. Havuz terapileri kendi başına uygulandığında iyi sonuçlar vermeyebilir. Hedefe yönelik rehabilitasyon programları ve egzersizlerle kombine edildiğinde hastanın hareketinde hızlanma ve dengede iyileşme sağlayabilir. Hastaların ihtiyaçlarına göre belirlenen su içi egzersiz yöntemleri doğru şekilde hastaya uygulanmalıdır. Haftanın 2-3 günü yapılacak programlar rehabilitasyon programına eklendiğinde iyi sonuçlar alınabilir.
  • Pulmoner rehabilitasyon: Parkinson hastalığında hareket zorluğu ve günlük yürüyüş miktarında azalma nedeniyle hastaların kalp akciğer kapasitesi azalabilir, solunum kas gücü azalabilir. Bu nedenle mutlaka solunum egzersizleri ve kalp dayanıklılığını arttıracak egzersiz programlarının tedaviye eklenmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda hastalarda solunum pnomoni gibi solunum yolu hastalıkları geliştiğinde mutlaka pulmoner rehabilitasyon uygulamalarının yapılması hastalığın rahat geçirilmesini sağlar.
  • Titreme tedavisi için rehabilitasyon: Titreme yani tremor Parkinson hastalarında hareketi çok belirgin kısıtlamaz. Titreme daha çok istirahat sırasında ortaya çıkar ve herhangi bir hareket yapılmaya çalışıldığında titreme genellikle durur. Bu nedenle fonkisyonel olarak kısıtlamayabilir. Tedavisinde gevşeme egzersizleri, sanal rehabilitasyon eşliğinde ya da emg biyofeedback dediğimiz cihazlarla yapılan egzersizler faydalı olabilir.
  • Donma: Donma ve benzeri hareket bozuklukları ayrıntılı değerlendirilerek hastaların yürüyüşte yaşadığı durmaları konsantre olarak, çeşitli görsel işitsel uyarılarla aşmaları sağlanmaya çalışılabilir. Rehabilitasyon ptogramları uygulandığı zaman içinde yüz güldürücü sonuçlar verir. Ancak hastanın rehabilitasyon süreci içinde olmadığı zamanlarda öğrendiklerini konsantre olarak uygulayabilmesi çok önemlidir. Uygulayamadığı takdirde dış dünyada uygualamalar başarılı olamayabilir. Bu konunun ilgili fizik tedavi hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Yorum Bırakın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Yıldızlı alanların girilmesi zorunludur (*)


Sibel Kibar Beyaz

Ben Doç Dr Sibel Kibar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru olarak 2005’ten beri çalışıyorum. 2010 yılından beri uzman doktor olarak hizmet veriyorum. Ankara Tıp Fakültesi’ne başladığım ilk günden beri hedefim hep çok iyi bir doktor olmak, bana gelen hastaları anlamak.

Son İçerikler

İletişim & Ulaşım

Mimar Sinan, Cenk Apartmanı, 1394. Sk. No: 16 Kat:6 No: 12 Konak/İzmir


(0232) 332 16 65


info@sibelkibar.com

SEO & Dijital Pazarlama seogen.com.tr - Son Güncelleme 2023

Doktorumuza Danışın
WhatsApp ile Hemen Sorunuzu İletin
Merhaba,
Doktorumuza Hemen Soru Sorabilirsiniz
Call Now Button(0232) 332 16 65