Fizik Tedavi Doktoru mu, Fizyoterapist mi?
Fizik tedavi doktoru ne iş yapar?
Fizik tedavi doktoru (fiziksel tıp ve rehabilitasyon doktoru- fiziatrist) tıp fakültesinde 6 yıl okuyup bitirdikten sonra, devlet eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerine bağlı fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde 4-5 sene süren fiziksel tıp ve rehabilitasyon asistanlık eğitimi alır. Bu süreçte fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalıklarını öğrenir, aynı zamanda doktor olarak çalışır. Bu eğitim sürecinde romatoloji, ortopedi, dahiliye, nöroloji bölümlerinde rotasyona giderek yine doktor olarak hizmet verir. Vebu branşların yaptığı işlerin kendi alanıyla ilgili kısımlarını öğrenir. Bazı fizik tedavi doktorları bu asistanlık eğitimi üzerine algoloji, romatoloji gibi bölümlerde üst ihtisas da yapabilir. Bu durum isteğe bağlıdır.
Fizik tedavi doktorunun asistanlık eğitimi içinde tüm kas iskelet sistemi hastalıkları, kırık sonrası alçı sonrası rehabilitasyon, travmalarda kas iskelet sistemi ağrıları sonrası fizik tedavi, ortopedik hastalıkların rehabilitasyonu, kronik ağrılar, romatizmaya bağlı ağrılar,basit kas eklem ağrıları hepsi bulunur. Tüm kas iskelet sistemi ağrılarının amelyatsız tedavisini fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru yapabilir. Tedavide ilaç tedavileri, kalçadan ya da eklem içine kas içine enjeksiyon tedavileri, fizik tedavi, manuel terapi, nöral terapi, proloterapi, ozon tedavileri yapabilir. Bu tedavilerden hangisini kullanacağına hastanın durumuna, hastalığına yaşına göre karar verir.
Nörolojik hastalıklar, beyin felci, Parkinson hastalığı, multiple skleroz gibi hastalıklar, serebral palsi, kas hastalıkları gibi durumların uzun süreli rehabilitasyonu gerekir. Fizik tedavi hekimlerinin bir kısmı bu hastalıkların rehabilitasyonu konusunda da eğitim alır ve uygulayabilir.
Her durum fizik tedavi almak için uygun olmayabilir. Hastanın hastalığı ve kan değerlerine göre karar verilmesi gerekebilir. Bu durumların doğruluğunu zamanlamasını fizik tedavi doktoru kontrol edebilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını kendisi uygulamaz. Fizyoterapist çalışma arkadaşları uygular. Fizyoterapistler üniversitelerin 4 yıllık fizyoterapi bölümünde okuyan ve bu uygulamalarla ilgili eğitim alan kişilerdir. Fizyoterapist ve fizik tedavi doktoru birlikte hastayı takip eder ve gerektiği durumlarda hastanın başka hastalıklarını, eklem içi ve kas içi enjeksiyon uygulamalarını fizik tedavi doktoru yapar. Hastaya yaptırılacak egzersizleri ve fizik tedavi uygulamalarını fizyoterapistler yapar.
Fizyoterapistin de fizik tedavi doktorunun da bazı konularda özel eğitimler alması gerekir. Alınan eğitimlere ve çalışılan hasta gruplarına göre uzamanlaşılan konular olabilir. Fizyoterapistler üniversitelerin uzmanlık ve doktora programlarında bazı özel fizik tedavi ve rehabilitasyon konularında da eğitim alabilir. Bu durumda dr ünvanı uzman ünvanı alabilirler.
Bel fıtığına fizik tedavi bakar mı? Fizik tedavi hangi hastalıklara bakar?
Fizik tedavi tüm kas iskelet sistemi sorunlarına bakar. Bel ağrısı, bel fıtığı, boyun fıtığı, diz ağrısı, menisküs, kalça sorunları, omuz tendon yırtıkları, dirsek sorunları, el bilek, ayak bilek sorunları, kas ağrıları, fibromiyalji, ortopedik sorunlardan sonraki rehabilitasyon, nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu gibi durumları takip edebilir. Bu durumların fizik tedavisini, rehabilitasyonunu planlayıp yapabilir.
Fizyoterapi ve fizik tedavi arasında fark var mıdır?
Bu iki kullanım arasında fark yoktur. Fizyoterapi daha genel bir kullanımdır. Fizyoterapist uygulayıcı olan kişidir.
Fizik tedaviden sonra ağrı artar mı?
Fizik tedavi işlemleri hastanın durumuna göre seçilip uygulanmaya başlandığında ilk 1 hafta sürede ağrıda artma olabilir. Ağrılarda tedaviye bağlı azalma genellikle çok hızlı bir çekilde beklenmez. Ağrılarda aşırı derecede artma olursa hastalara ilaç tedavileri, enjeksiyon tedavileri eklenebilir. Bu sürecin kaliteli ve kolay geçmesi hastanın hareketsiz kalmaması önemlidir. Bu ilaç ve enjeksiyon tedavilerinin planlamasını fizik tedavi doktoru yapabilir. Gerektiğinde hastaların seans aralıkları açılabilir. Hastanın fizik tedavi süreci içinde 10 seanstan sonra biraz iyilik hali olmaya başlar. Bazı günler iyi bazı günler daha ağrılı olunabilir. Tedavi süreci sonunda genellikle yapılan tedavinin düzgün olması ve iyi takibiyle yüzde 80 başarı sağlanabilir. Hiçbir tedaviden yüzde yüz başarı sağlanması beklenemez. Yüzde yüz başarı olan durumlarda tabii olabilir ama bu hastaya ve hastalığına da bağlıdır. Tedavi süreci tamamlandıktan 3 hafta sonra , 1 ay sonra çok daha iyi bir duruma gelinebilir. Tedaviden 1 ay sonra bu nedenle genellikle hasta kontrole çağırılması tercih ettiğimiz bir durumdur.