Fizik Tedavi Doktoru mu, Fizyoterapist mi?

Ağustos 24, 2022 0

Fizik tedavi doktoru ne iş yapar? 

Fizik tedavi doktoru (fiziksel tıp ve rehabilitasyon doktoru- fiziatrist) tıp fakültesinde 6 yıl okuyup bitirdikten sonra, devlet eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerine bağlı fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde 4-5 sene süren fiziksel tıp ve rehabilitasyon asistanlık eğitimi alır. Bu süreçte fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalıklarını öğrenir, aynı zamanda doktor olarak çalışır. Bu eğitim sürecinde romatoloji, ortopedi, dahiliye, nöroloji bölümlerinde rotasyona giderek yine doktor olarak hizmet verir. Vebu branşların yaptığı işlerin kendi alanıyla ilgili kısımlarını öğrenir. Bazı fizik tedavi doktorları bu asistanlık eğitimi üzerine algoloji, romatoloji gibi bölümlerde üst ihtisas da yapabilir. Bu durum isteğe bağlıdır.

 

MÜkemmel
70 değerlendirmeye göre.
Emine avcı kurugül
Emine avcı kurugül
Harika iletişimi,samimi ve çözüm odaklı yaklaşımı ve mükemmel hekimliğiyle Dr.Sibel hanım Ankara için bir kayıp ama ben İzmir’de ailemi ona emanet edebildiğim için mutluyum.Yolu açık olsun.
Ece Tansel
Ece Tansel
Yıllar boyunca onlarca doktora gittim, hepsine aynı şikayetle başvurdum ama her seferinde düzgün bir tanı koyamadan beni eve gönderdiler. Sibel hanım ilk görüşmemizde şüphelendiği bir hastalıktan bahsetti ve bunu araştırmamız gerektiğini söyledi ve sonucunda hastalığın tanısı kondu ve doğru tedavime 5-6 yıl sonra kavuşmuş oldum şu an onun sayesinde hayat kalitem arttı.İnanılmaz araştırmacı, işini gerçekten severek yapan, nerede olursam olayım bir mesajla her sorunuma çözüm bulmaya çalışan mükemmel bir doktor.
Cevdet ZÜNGÜN
Cevdet ZÜNGÜN
Yaklaşık 5 sene önce “omuz manşetindeki Rotator Kaf Sendromu, çoğunlukla çekme, kaldırma hareketleri veya omuz üzerine ciddi düşüşlerin bir sonucu olarak oluşur” şeklinde koyduğu teşhis ve devam eden rehabilitasyon dönemi süresinde göstermiş olduğu ilgi ile sağ elimle saçımı bile tarayamazken, kolum yeniden hayat buldu. Yeni muayenehanesinde de başarılarının artarak devamını dilerim.
Havva Yüksel
Havva Yüksel
Şiddetli sırt ağrım için Sibel Hanıma bir arkadaşımın tavsiyesi ile gittim. Doktor hanım beni uzun uzun dinleri sorular sordu. Sonrasında muayene etti ve ağrının sırtıma boynumdan geldiğini anlattı, kolumdaki güçsüzlüğü tespit etti ve gösterdi. Boyun MRı çektirdi iğneler yaptı. Ağrılarım hala devam ediyor ama çok azaldı. Fizik tedaviye gidiyorum. Son derece temiz ve ferah bir yer.Teşekkür ederim.
sinan KIĞILCIM
sinan KIĞILCIM
Sibel Kibar Hoca’ya 87 yaşındaki babamın geçirdiği kalça protezi operasyonu sonrası fizik tedavi için başvurduk. Nazik yaklaşımı, özenli muayenesi, tedavi sürecindeki yakın ilgisi, yerinde ve doğru yönlendirmeleriyle babam sağlığına kavuştu. Kendisine ailece minnettarız, sonsuz teşekkür ediyor, fizik tedavi ve rehabilitasyon gereksinimi olan herkese güvenle tavsiye ediyoruz.
Damla Senturk
Damla Senturk
Çok sert ayak bileği burkulması sonucu bir arkadaşımın tavsiyesi ile gittim ve iyi ki de gitmişim. Sibel Hanım gerçekten soyadı gibi çok kibar bir hanımefendi. Bilgisiyle bakış açısıyla motivasyon arttırıcı davranışlarıyla kendinizi ilk dakikadan itibaren iyi hissetmenizi sağlıyor. Fizyoterapist Cem Bey gerçekten işini çok iyi yapan pozitif bir insan. Asla motivasyonunuzun düşmesine izin vermiyor. İlk gittiğimde seans ile son seansım arasında o kadar büyük fark var ki iyi ki tercih etmişim. Umarım zaman geçtikçe bileğimi daha iyi hissedeceğim. Herşey için çok teşekkür
m.reza goçi
m.reza goçi
Sibel hocama arkadaşımın tavsiyesi üzerine gittim. Kendisi son derece ilgili ve farklı bakış açıları geliştirebilen bir doktor. Kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. Omuzumda tendok kompasi vardı, 3 seans enjeksiyon ile tamamen iyileşti. Enjeksiyonları ultrasonla özenle yapıyor, kendinizi çok güvende hissediyorsunuz. diz ağrısı çeken ablamı da götürdüm. Hocam dizine uyguladığı enjeksiyonla diz ağrıları rahat etti. Ağrısı olan herkese tavsiye ederim. Sibel hocama ve güler yüzlü ekibine çok teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.
Nesrin Özelçi
Nesrin Özelçi
Sibel hanım çok ilgili ve güleryüzlü bir Dr..Elim ve dizlerimdeki ağrılar için kendisine başvurmuştum.Çok faydasını gördüm.Sibel hanıma teşekkür ediyorum .
emel ünsal
emel ünsal
Sibel Hanıma annemin sağ omuz ağrısı için başvurduk. Kendisini internetten araştırarak bulduk. Yorumlarda yazdığı gibi çok kibar ve çok ilgili bir bayan. Son derece bilgili bir doktor. MR larımıza yeniden baktı ayrıntılı bir muayene yaptı. Daha önce annemin omuzuna enjeksiyon yapılmıştı ama sonrasında çok ağrısı olmuştu ve iyi olmamıştı. Sibel Hanım hareketimizin kısıtlanmış olduğunu ve tedavinin hızlı bitmesi için enjeksiyonun tekrarlanması gerektiğini söyledi. Bu sefer enjeksiyonu kendisi ultrasonla bakarak yaptı. Yaptığı günden 1 gün sonra omuz hareketi belirgin açıldı ağrısı azaldı. Sonrasında da fizik tedaviye başladık. Çok teşekkür ederiz hızlı çözümleriniz ve güzel yüzünüz için.

 

Fizik tedavi doktorunun asistanlık eğitimi içinde tüm kas iskelet sistemi hastalıkları, kırık sonrası alçı sonrası rehabilitasyon, travmalarda kas iskelet sistemi ağrıları sonrası fizik tedavi, ortopedik hastalıkların rehabilitasyonu, kronik ağrılar, romatizmaya bağlı ağrılar,basit kas eklem ağrıları hepsi bulunur. Tüm kas iskelet sistemi ağrılarının amelyatsız tedavisini fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru yapabilir. Tedavide ilaç tedavileri, kalçadan ya da eklem içine kas içine enjeksiyon tedavileri, fizik tedavi, manuel terapi, nöral terapi, proloterapi, ozon tedavileri yapabilir. Bu tedavilerden hangisini kullanacağına hastanın durumuna, hastalığına yaşına göre karar verir.

Nörolojik hastalıklar, beyin felci, Parkinson hastalığı, multiple skleroz gibi hastalıklar, serebral palsi, kas hastalıkları gibi durumların uzun süreli rehabilitasyonu gerekir. Fizik tedavi hekimlerinin bir kısmı bu hastalıkların rehabilitasyonu konusunda da eğitim alır ve uygulayabilir.

Her durum fizik tedavi almak için uygun olmayabilir. Hastanın hastalığı ve kan değerlerine göre karar verilmesi gerekebilir. Bu durumların doğruluğunu zamanlamasını fizik tedavi doktoru kontrol edebilir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını kendisi uygulamaz. Fizyoterapist çalışma arkadaşları uygular. Fizyoterapistler üniversitelerin 4 yıllık fizyoterapi bölümünde okuyan ve bu uygulamalarla ilgili eğitim alan kişilerdir. Fizyoterapist ve fizik tedavi doktoru birlikte hastayı takip eder ve gerektiği durumlarda hastanın başka hastalıklarını, eklem içi ve kas içi enjeksiyon uygulamalarını fizik tedavi doktoru yapar. Hastaya yaptırılacak egzersizleri ve fizik tedavi uygulamalarını fizyoterapistler yapar.

Fizyoterapistin de fizik tedavi doktorunun da bazı konularda özel eğitimler alması gerekir. Alınan eğitimlere ve çalışılan hasta gruplarına göre uzamanlaşılan konular olabilir. Fizyoterapistler üniversitelerin uzmanlık ve doktora programlarında bazı özel fizik tedavi ve rehabilitasyon konularında da eğitim alabilir. Bu durumda dr ünvanı uzman ünvanı alabilirler.

Bel fıtığına fizik tedavi bakar mı? Fizik tedavi hangi hastalıklara bakar?

Fizik tedavi tüm kas iskelet sistemi sorunlarına bakar. Bel ağrısı, bel fıtığı, boyun fıtığı, diz ağrısı, menisküs, kalça sorunları, omuz tendon yırtıkları, dirsek sorunları, el bilek, ayak bilek sorunları, kas ağrıları, fibromiyalji, ortopedik sorunlardan sonraki rehabilitasyon, nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu gibi durumları takip edebilir. Bu durumların fizik tedavisini, rehabilitasyonunu planlayıp yapabilir.

Fizyoterapi ve fizik tedavi arasında fark var mıdır?

Bu iki kullanım arasında fark yoktur. Fizyoterapi daha genel bir kullanımdır. Fizyoterapist uygulayıcı olan kişidir.

Fizik tedaviden sonra ağrı artar mı?

Fizik tedavi işlemleri hastanın durumuna göre seçilip uygulanmaya başlandığında ilk 1 hafta sürede ağrıda artma olabilir. Ağrılarda tedaviye bağlı azalma genellikle çok hızlı bir çekilde beklenmez. Ağrılarda aşırı derecede artma olursa hastalara ilaç tedavileri, enjeksiyon tedavileri eklenebilir. Bu sürecin kaliteli ve kolay geçmesi hastanın hareketsiz kalmaması önemlidir. Bu ilaç ve enjeksiyon tedavilerinin planlamasını fizik tedavi doktoru yapabilir. Gerektiğinde hastaların seans aralıkları açılabilir. Hastanın fizik tedavi süreci içinde 10 seanstan sonra biraz iyilik hali olmaya başlar. Bazı günler iyi bazı günler daha ağrılı olunabilir. Tedavi süreci sonunda genellikle yapılan tedavinin düzgün olması ve iyi takibiyle yüzde 80 başarı sağlanabilir. Hiçbir tedaviden yüzde yüz başarı sağlanması beklenemez. Yüzde yüz başarı olan durumlarda tabii olabilir ama bu hastaya ve hastalığına da bağlıdır. Tedavi süreci tamamlandıktan 3 hafta sonra , 1 ay sonra çok daha iyi bir duruma gelinebilir. Tedaviden 1 ay sonra bu nedenle genellikle hasta kontrole çağırılması tercih ettiğimiz bir durumdur.

 


Yorum Bırakın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Yıldızlı alanların girilmesi zorunludur (*)


Sibel Kibar Beyaz

Ben Doç Dr Sibel Kibar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru olarak 2005’ten beri çalışıyorum. 2010 yılından beri uzman doktor olarak hizmet veriyorum. Ankara Tıp Fakültesi’ne başladığım ilk günden beri hedefim hep çok iyi bir doktor olmak, bana gelen hastaları anlamak.

Son İçerikler

İletişim & Ulaşım

Mimar Sinan, Cenk Apartmanı, 1394. Sk. No: 16 Kat:6 No: 12 Konak/İzmir


(0232) 332 16 65


info@sibelkibar.com

SEO & Dijital Pazarlama seogen.com.tr - Son Güncelleme 2023

Doktorumuza Danışın
WhatsApp ile Hemen Sorunuzu İletin
Merhaba,
Doktorumuza Hemen Soru Sorabilirsiniz
Call Now Button(0232) 332 16 65